Това заяви при посещението си във Варна преди дни Полина

...
Това заяви при посещението си във Варна преди дни Полина
Коментари Харесай

Полина Карастоянова във Варна: Визовият режим, който действа, е против националния икономически интерес на България


Това съобщи при визитата си във Варна преди дни Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

 

" Има два успоредни плана, идентични по значимост, по които ние вървим сега. Единият действен проект е за решение на проблемите на деня. Има обаче и един втори проект на работа и подготовка, който не би трябвало да остава в страни и ние сме задоволени, че точно този проект откри място в целите на министъра.

А точно – генералният въпрос за рекламата на България на интернационалните туристически пазари и за неналичието на задоволително запас и професионализъм, с който тя да се реализира. Всичко това е разследване на един огромен минус – неналичието на народен маркетингов проект. Това е настолната книга, на всеки един министър на туризма. Този работен документ дава изясненост, какъв е тъкмо марката на страната, на кои пазари и артикули би трябвало да се подчертава, по какъв начин се популяризира на високоплатежните туристи, на младежите и така нататък Именно подобен маркетингов проект предложихме на вниманието на министър Николова. Изработването му би трябвало да е с професионална, интернационална експертиза, тъй че този документ да може да отбрани пред премиера, пред финансовия министър и прочие, нуждата от увеличение на средствата за маркетинг и реклама. Идеята е да имаме ясната визия, какъв % от Брутният вътрешен продукт бихме желали да реализираме да кажем след 5 години, какъв растеж на туристите и доходи гоним, и всичко това да бъде обосновано по професионален метод “, разяснява Полина Карастоянова.

 

Друг доста значим въпрос, който специалистът сложи, още веднъж във връзка със Националния маркетингов проект, бе построяването на туристически представителства на основни пазари за България.  

 

" На първо време тези представителства може да са по-малко и да са на основни пазари като Русия, Германия, Англия, Централна Европа, страните от Персийския залив. Защо обаче са нужни тези представителства? Защото знаем, че в половината от годината, заради климатични или религиозни особености, жителите на тези страни живеят в чужбина, а България може да бъде отлична такава опция. 

 

Третият стратегически въпрос е обвързван с смяна в механизма, посредством който се издават визите за туристи от Русия и Турция. Първо би трябвало да кажем, че ние имаме удобната, естествена даденост да граничим с два световни, основни пазара, каквито са тези две страни. В същото време визовата политика и режимът, който работи, е допустимо най-рестриктивният. Това е срещу националният, стопански интерес на България. В този смисъл, бихме желали да стане ясно, че не приказваме за анулация на визов режим, а за смяна в модела на издаване. Сегашният настоящ модел с изнесени центрове, с печати в паспорта и вървене в консулства, с изключение на, че е муден и безценен, само че и генерира корупционни практики, от които медиаторите се възползват. Всичко това води до повишение цената на визите до степен, до която България става не привлекателна. <br />

  

Въвеждането на електронни визи или визи, които се издават на границите, ще преодолее този проблем. Проучванията, които Националния ръб по туризъм направи, откриха, че не се изисква позволение от Европейския съюз, а има осведомителен режим. След като България реши да промени модела за издаване на визи, осведоми Брюксел, че това ще бъде методът, по който ще действаме “, съобщи Полина Карастоянова. 

 

Тя е безапелационна, че създалата се икономическа обстановка потвърждава, че във времена на рецесия туризмът се обрисува, като жизненоважна промишленост за България. 

Повече вижте във видеото!

 

 

 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР