Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония

...
Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония
Коментари Харесай

Радев призова за добре обмислен, социално справедлив преход за климатична неутралност

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след формалната гала по разкриване на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители при присъединяване си в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27). Срещата е в Египет.

 

Българският държавен глава посочи, че климатичните промени са факт. „ Ежегодно умират хиляди хора от естествени катаклизми, а цели страни са обречени на апетит и бедствия ”, посочи  Румен Радев.  

 

Консултативният съвет за Европейската зелена договорка възобнови работата си

По думите му усложнената геополитическа конюнктура постанова гъвкави подходи и рационално мислене за решение на проблемите. Припомняме, от българските синдикати и българския бизнес желаят дерогация на затварянето на българските тецове.

 

Българският държавен глава означи, че извънредно значима тематика на COP27 е точно разпределението на запаси за действия, смекчаващи климатичните промени.

„ Очаквам да реализираме сливане на напъните за основаване на фондове за вложения в нови технологии, с цел да решим проблемите с лимитираните финанси в международен мащаб “, съобщи Румен Радев.

 

Той посочи комплицираната обстановка, обвързвана с войната в Украйна, енергийната, икономическата рецесия, високата инфлация. В актуалната геополитическа конюнктура редица страни разчитат на изкопаеми горива, а огромна част от вложенията са ориентирани за подсилване на сигурността на страните. Това значи, че са нужни нови, още по-авангардни технологии, тъй че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме, добави президентът.

„ България е доста дейна изключително в нашия район във връзка с гъвкави подходи за произвеждане на електрическа сила, за съхраняването й и за транспорт на енергоресурси “, означи Румен Радев.

 

Той добави, че страната ни има капацитета да създава силата на бъдещето – зелен водород, и да се трансформира в районен водач със модерни и екологични системи, основани на естествени запаси, за запазване на сила. „ Имаме запаси за задачата, нужни са вложения освен от българска страна, само че дружно с нашите сътрудници да обединим напъните си за взаимноизгодни планове “, съобщи Румен Радев.

По думите му България си е върнала въздействието в района с стартирането в комерсиална употреба на газовата връзка Гърция-България, само че има и би трябвало да употребява капацитета си освен да придвижва енергийни източници.

 

В рамките на интернационалния конгрес българският държавен глава има участия в двустранни срещи и полемики на високо ниво. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР