Това заяви пред Нова телевизия Расен Плевнелиев, президент на България

...
Това заяви пред Нова телевизия Расен Плевнелиев, президент на България
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Радев взриви независимостта на КС

Това съобщи пред Нова телевизия Расен Плевнелиев, президент на България 2021-2017 г.  

Коментарът му идва на фона на вчерашния отвод на президента Румен Радев да участва на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Радев сезира Конституционен съд поради избора им и прикани да не се организира церемонията по встъпването им в служба до изговаряне на висшия орган. 

Покрай дебата се напомни казусът от 2012 година с избирането на Венета Марковска за парламентарен арбитър. Тогава Плевнелиев на два пъти направи обществени изказвания, с които загатна, че не приема Марковска да стане член на Конституционен съд. Плевнелиев напусна церемонията в Конституционния съд директно преди Венета Марковска да постави клетва и неодобрява избора. 

" През 2012 година имаше развой, преди аз да неодобрявам процедурата против съответен арбитър. Другите се заклеха и ги поздравих. ТОгава имаше спор в Народно събрание, имаше предизвестие от Европейска комисия, предизвестие от посланиците в Европейски Съюз, Европейска комисия заплаши, че ще има ексклузивен отчет за върховенството на правото, в случай че се окаже, че арбитър със противоречив интегритет може да бъде част от най-висшия правосъден орган. Венета Марковска позволи грешката тогава. Но сподели, че избира да се проследят обстоятелствата и тогава да се закълне. Разликата е, че в този момент съдиите в Конституционен съд се заклеха и никой не може да ги спре ", разяснява Плевнелиев.

По думите му има доста неточности по веригата. Плевнелиев уточни, че е бил " сюрпризиран " от решението на Народното събрание да фиксира продължителността на мандата на новите конституционни съдии.

" Нека Конституционен съд самичък като най-висшата институция да реши какъв е този интервал. Не трябваше да се прави по този начин. Но отлично на депутатите, тъй като направиха обществена процедура ", добави Плевнелиев.

По отношение рецензиите по отношение на Десислава Атанасова, Плевнелиев разяснява: 

" Радев издиша, тъй като Десислава Атанасова била политик. Да, само че и Филип Димитров е политик, и Янаки Стоилов е политик. Тези хора са натрупали мъдрост, знаят по какъв начин работи нашата Конституция. Десислава Атанасова е 15 години в политиката. Ако Радев уточни един скандал, в който е забъркана, едно доказателство за липса на интегритет, щяхме да го чуем ", уточни Плевнелиев.

" Получи се друго - Румен Радев като мощ на политическото заяждане ", добави Плевнелиев. 

Той вижда “много агитация и малко мисъл ” при дебата за личността на Атанасова. Според него тя е доста способена и е била там, където се коват законите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР