Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник Симеон Ставрев, част

...
Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник Симеон Ставрев, част
Коментари Харесай

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продълж...

Това съобщи пред ФрогНюз столичният общински консултант Симеон Ставрев, част от групата на " Продължаваме Промяната - Демократична България ” ( “Спаси София ”) ". Ставрев е общински консултант втори следващ мандат.

 

Ето и цялото изявление:

 

Г-н Ставрев, виждаме, че работата на Столичния общински съвет на процедура е в блокаж поради невъзможността да бъде определен ръководител - не могат да се конструират комисии, не може да стартира работата всъщност. Вчера видяхме, че Борис Бонев, претендентът на най-голямата група в СОС - тази на " Продължаваме Промяната - Демократична България ” ( “Спаси София ”), се отдръпна, само че. Как си обяснявате това? 

 

Според мен това е ниска политическа просвета на партиите и обединенията в България. Вече не сме през 90-те - партиите нямат мощно изразено болшинство. Трябва да се съобразим, че при тези действителности, доста мъчно някой може да има безусловно болшинство. Общинският съвет и в София, и в другите градове, е фрагментиран. Заради това би трябвало да се научим да преговаряме по съответен метод.

Основният проблем е, че някои от групите в Столичния общински съвет - имам предвид най-много ГЕРБ, изобщо в каквито и да е договаряния. От групата на Българска социалистическа партия участват в такива договаряния, само че пък не се стига до значителен прогрес. 

Ние преценихме - и в частност господин Бонев, че откакто два пъти предлагаме един и същи претендент, а на третия път от другите обединения не дават сигнали за поддръжка, той ще даде стъпка обратно, ще се отдръпна от това гласоподаване, с цел да забележим дали ще има смяна. Промяна нямаше - ГЕРБ още веднъж не предложиха претендент за ръководител на СОС. Кандидатите на останалите три обединения получиха още по-лоши резултати, един от претендентите даже не получи цялостната поддръжка от групата на личната си партия (Диана Тонова получи на първо гласоподаване 7 гласа, на балотаж - 8 гласа, при група на Българска социалистическа партия от 9 души, бел. ред). 

В един миг се получи следното - каним ги на договаряния, предлагаме претендент, никой не желае да го поддържа, след това ние отдръпваме претендента, а всички други групи, които могат да имат болшинство, също не могат да излъчат ръководител на СОС. Нещата би трябвало да се трансформират. Надявам се сътрудниците от ГЕРБ да стартират да участват на срещите, на които ги каним. 

Виждаме, че ГЕРБ не вземат участие и в самото гласоподаване, освен не издигат претендент. Каква съгласно Вас е задачата на това деяние - желаят да блокират работата, желаят да дискредитират групата на ПП-ДБ-СС, от която сте част, или нещо друго?

 

Не може всички да бъдат съпротива. В момента целият Столичен общински съвет декларира, че е съпротива, откакто не може да избере ръководител. Поведението на другите групи в СОС е неконструктивно. 

Ако продължаваме да блокираме работата на СОС, ще стартираме да губим пари. Имахме диалози в Столична община с някои от заместник-кметовете. Появява се огромна алена лампа. Комуникирали сме с другите групи, че може да изгубим сред 16 и 70 млн. лв., в случай че нямаме съответно решение за разпределение на пари по европрограмите до края на годината. Ние вършим всичко допустимо да излезем от блокажа, не виждам същите старания от някои от другите групи. Започвам да считам, че отговорността би трябвало да лежи най-много на тях.

Председателят на Общинския съвет е значима фигура. Той е админът и без да е определен, Общинският съвет не може да действа. Ако пробием този проблем, в случай че намерим решение, би трябвало да стартираме да работим доста бързо - да образуваме комисии, които бързо да стартират разглеждане на отчетите за евросредствата и на план-сметката за разчистване на боклука, с цел да може в най-лошия случай към 28 декември да приемем план-сметката. За еврофондовете не дръзвам да си показва дали не изпускаме периодите и съм извънредно обезпокоен.

Казвате, че срокът е до края на годината, а тя е напълно скоро - идващото съвещание на СОС е на 7 декември, даже и хипотетично да бъде определен ръководител, времето е малко. 

 

Иска ми се да имаме съвещание към 14 декември, с цел да може скоростно да разгледаме въпроса с еврофинансирането. 70 млн. лв. са много висока сума, която не може да си позволим да жертваме, тъй като не можем да изберем ръководител на СОС. 

Теоретично, в случай че има развиване към ръководителя на 7 декември, може в границите на дни да създадем малко съвещание за съставяне на комисиите. Тогава работата може да бъде отпушена.

За план-сметката за разчистване на боклука през 2024 година обаче, по закон тече общество разискване в границите на един месец. Заседанието би трябвало да е на 28 декември, с цел да можем да приемем този извънредно значим документ. Това ще контролира по какъв начин ще се чисти градът през цялата идваща година. Покрай бурята предходната седмица всички видяхме какъв брой е огромен казусът с почистването.

Преди всичко това да може да се случи обаче, би трябвало да бъде отприщен изборът на ръководител. На равнище група на ПП-ДБ-СС обсъждали ли сте разновидности за отблокиране на процеса - отвън разновидността, който видяхме с отдръпването на вашата кандидатура господин Бонев? 

 

Изчакахме да мине съвещанието през вчерашния ден. От през днешния ден започваме диалозите вътре в групата, а, уповавам се, и с другите групи през уикенда. Работата не стопира - макар че в профил наподобява, че има блокаж, работим и събота и неделя, с цел да опитаме да убедим съветниците от другите групи да стигнем до решение. Това не може да продължава. 

Към момента не мога да потвърдя какво ще стане с кандидатурата на господин Бонев. Той е лидер на нашата листа за общински  съветници и е общинският консултант, получил най-вече преференции от всички претенденти в София. Той получи 24 000 гласа, което е извънредно висок резултат. Вярваме в неговата подготвеност и опция да управлява СОС, по тази причина и сме го предложили до момента. Ще създадем вътрешно разискване, тъй като тази обстановка не може да продължава. Какво тъкмо ще се случи, зависи и от динамичността с сътрудниците от другите групи. Нямаме време за губене, другият четвъртък - на 7 декември, би трябвало да има решение. В противоположен случай обстановката става много неприятна.

за безвъзмезден достъп до общински спортни обекти на деца, настанени в Центрове за настаняване от фамилен вид. Този отчет е образец за чисто обществена самодейност, която не може да стартира поради политическо блъскане. Какво тъкмо оферирате?

 

Децата и младежите, които са настанени в Центрове за настаняване от фамилен вид, са освен деца сираци, само че и деца, чиито родители към сегашния миг не могат да се грижат за тях. В София има 25 такива центрове със сродно по 10 деца в тях. За да бъдат включени тези към 250 деца в публичния живот, е хубаво да вземат участие в културни и спортни прояви. 

Достъпът до спортните обекти, които са общински, е значим за тях. Хората в Центрове за настаняване от фамилен вид ми споделят, че с цел да посетят децата да вземем за пример аквапарк “Възраждане ”, разноските възлизат на към 1500 лв. на месец за 10 деца. Предвид бюджетите на Центровете за настаняване от фамилен вид, това е немалка сума и от време на време мъчно си го разрешават. Плаща се и за треньор. 

Ако СОС освободи от такси за достъп до спортни обекти тези деца и младежи, те ще могат да ги посещават, когато изискат. Физическото им развиване и социализацията са извънредно значими. Ще успеем да ги приобщим по-лесно към обществения живот на София. Те ще могат да се развиват доста по-добре. Спортът и включването в публичния живот усъвършенстват и форсират развиването на тези деца, което е извънредно значимо поради обстоятелството, че нямат родители. 

Надявам се отчетът да се прегледа допустимо най-бързо. Предполагам, е общинските съветници от всички групи в СОС ще го поддържат.

Това обаче е един образец по какъв начин без работа на Общинския съвет тази дребна група деца - към 250, няма да може да се възползва от съответно посещаване на спортни обекти, тъй като СОС не работи. Това е един от по-малките проблеми, а имаме още по-големи.

Един подобен огромен проблем е градският превоз в София. “Спаси София ” бяха качили след началото на ремонта на трамвайно трасе и огромните шпации сред трамваите. Какво би трябвало да се промени в Центъра за градска подвижност (ЦГМ)?

Конкретно за казуса в Люлин - ставаше въпрос за трамваи, които не можеха да излязат от депото и не можеха да се извършват всички курсове. Колегите от “Спаси София ” се включиха интензивно в решаването на този проблем, както и самата Столична община. Беше решен много бързо и се навакса забавянето.

Проблемът за Центъра за градска подвижност е сложен. Преди предизборната акция забелязахме, че много хора одобряват напредването и проблемите с напредването като една от главните задания, които желаят СОС и Столична община да решат. Това е един от топ проблемите на града, дружно с чистотата на въздуха и по какъв начин наподобява градската среда.

ЦГМ е шапката, която седи върху транспортните сдружения. Ние се возим на трамвай, рейс, тролей - тези транспортни средства са оперирани от “Столичен автотранспорт ”, “Столичен електротранспорт ”. Отделно го има и “Метрополитен ”, който оперира метрото. Парите, които постъпват в тези сдружения, идват от ЦГМ. Говорим за сума от 400 млн. лв. на година от бюджета на София, който е 2,5 милиарда лв. - превозът е едно извънредно огромно перо. Прозрачното и съответно ръководство на ЦГМ в основно. 

Имам дълбоки терзания по отношение на ЦГМ. Предвид, че се повеждам притежател на ЦГМ - дружно с целия Столичен общински съвет, а те си разрешават да не ми дават отговор по над година по извънредно значими въпроси, свързани с финансово-техническото им положение, ме навежда на мисълта, че там има проблеми и крият нещо. Отгоре на всичко, преди към месец ЦГМ разгласи социална поръчка за 6 млн. лв.. На фона на тези 400 млн. лв., сумата не наподобява доста висока, само че е социална поръчка, от която не е ясно дали има смисъл - те най-малко не могат да обяснят каква е потребността да се похарчат 6 млн. лв. за хардуерни услуги, които даже няма да са благосъстоятелност на ЦГМ след приключване периода на контракта. 

Ако това сдружение си разрешава да харчи парите, които би трябвало да отиват за градски превоз, по непрогледен и от време на време неблагоразумен метод, това значи две неща. Първо, ще има по-малко пари за водачите в градския превоз и няма пари за нарастване на техните заплати. Второ, по-нередовен градски превоз, тъй като няма да има задоволително водачи, няма да има пари за ремонт на преносим състав и пазаруване на нов. 

Основната част от проблемите с градския превоз в София може да бъде решена в ЦГМ и главно посредством метода, по който това сдружение се ръководи. Парите от паркиране в синя и зелена зона също минават през ЦГМ. Мандатът на сегашния директорски съвет на ЦГМ изтича скоро (през февруари 2024, бел. ред.). Изключително значимо е СОС да провежда конкурс, с който да намерим най-подходящите хора за нов състав на Съвета на шефовете, с цел да има управление, което и да изсветли процесите в ЦГМ, и да го ръководи по този начин, че да работи за градски превоз, с който да се придвижваме по-бързо, в сравнение с с кола. 

Ако СОС желае да си съблюдава задължението да смени Съвета на шефовете, чийто мандат изтича, би трябвало да стартира да провежда процедура и за това. Процедурата би трябвало да е направена по този начин, че да разрешава да се явят най-хубавите претенденти и те да бъдат оценени с най-голям резултат, с цел да сме сигурни, че превозът на София е в сигурни ръце, а не на ръководство, което прави публични поръчки без смисъл, за които даже не могат да обяснят за какво ги вършат.

Друг огромен - тематика, по която работихте и в първия си мандат като общински консултант в София. Какво се случва в “Топлофикация ”, постанова ли се взимането на изключителни ограничения?

 

Дошъл е моментът да се вземат радикални ограничения. Проблемът има три страни. От една страна, общината има проблем със личното си общинско сдружение, което по последни данни от медиите има над 1,5 милиарда лв. задължения. Това е покрай размера на техния капитал. “Топлофикация ” е покрай неплатежоспособност. 

От друга страна, това е проблем за страната, тъй като “Топлофикация ” е извънредно значима за енергийната система на страната. Ако “Топлофикация ” банкрутира, евентуално всички в София ще стартираме да се отопляваме на ток. Ако цяла София стартира да се отоплява на ток, не знам до каква степен това може да бъде обезпечено от електропреносните оператори.   

От трета страна, това е проблем за “Български енергиен холдинг ” и “Булгаргаз ”, тъй като “Топлофикация ” им дължи пари. Доколкото разбирам, двете държавни сдружения ще бъдат вложители в нов реактор в АЕЦ “Козлодуй ”. Ако има дупка от над 1 милиарда лв., които им дължи “Топлофикация - София ”, те не могат да извършват капиталовата си стратегия. 

Решението съгласно мен има. То обаче още веднъж идва, откакто Столичният общински съвет стартира да работи и има инженерна комисия. Първо, би трябвало да привикаме управлението на “Топлофикация - София ”, с цел да ни даде ясни доклади и данни какво се случва. През предишния мандат съвсем всички политически групи се бяхме обединили към решение на казуса, което е следното - рационализация на сдружението, тъй че то да понижи разноските са първични материали, главно за газ, и да увеличи доста успеваемостта на мощностите, които създават ток, с цел да може да има повече доходи. Това би се отразило и на цената за крайния консуматор. Целта е да може да се понижи цената за клиентите, да се усили качеството на услугите с вложения в преносната мрежа, която непрекъснато аварира и да се модернизират мощностите, за което се приказва от 10 години, само че нищо не се прави. 

Мисля, че би имало поддръжка в СОС за такива дейности. Слонът в стаята обаче е дългът, който е извънредно висок. Ако “Топлофикация - София ” желае да влага в нови мощности, на нея ще ѝ трябват пари - десетки, стотици милиони за рационализация. Предвид това, че поради дълга сдружението евентуално има ужасяващ кредитен рейтинг, не знам по какъв начин ще намерят финансиране. Това би трябвало да се изговори в СОС и да имаме решение на казуса дружно със Столична община. 

“Топлофикация - София ” и за тази година разгласи бизнес проект със 145 млн. лв. загуба. Идва шефът на едно сдружение, който би трябвало да го държи в здравословно положение, и споделя, че тази година това сдружение ще загуби още 145 млн. лв., че ще усили задълженията си жестоко с 10%. Това е неефикасен метод за ръководство на общинско сдружение. Това управление на “Топлофикация - София ” изобщо не се оправя със задачата си - да дава топла вода и парно на цяла София и да не банкрутира сдружението. Положението там е много притеснително.

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР