Това заяви пред ФрогНюз дипломатът и бивш зам.-министър на външните

...
Това заяви пред ФрогНюз дипломатът и бивш зам.-министър на външните
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Русия вече няма нужда от ”Вагнер”, Путин иска да се завърне на картата чрез ...

Това съобщи пред ФрогНюз дипломатът и някогашен зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Ето и цялото изявление: 

Господин Керемедчиев, за какво случаят с Евгений Пригожин се случва в този момент? Има ли символика с това, че рухването на самолета се случва два месеца след опита за протест?

Няма символика, само че има доста добре готови дейности на съветските служби, които извършиха тази интервенция като по учебник. Тя стартира още преди два месеца, сега в който завърши опита за бунт на Пригожин. 

Той тогава бе уверен да замине за Беларус, “Вагнер ” бе разграничена на две - част от армията остана в Беларус, а друга отпътува за Африка, с цел да подкрепя превратите, които се случваха един след различен там, а самият Пригожин отпътува, с цел да поддържа вагнеровци. 

През тези два месеца в действителност Кремъл даваше индикации на Пригожин, че му се е разминало, че няма заплаха за живота му. Всъщност той смъкна гарда и се чувствал в сигурност. Действията му демонстрират, че той не се е тормозил за живота си. 

Пригожин и Уткин (неговата дясна ръка) са пътували в един аероплан - нещо, което те не вършат по принцип, тъй като в случай че загинат, това би обезглавило “Вагнер ”. Това демонстрира, че очевидно Пригожин е считал, че няма опасност за живота му и бъдещето на частната войска. Тези дейности бяха доста целенасочени, преднамерени. Единственият знак, който трябваше да проследим, бе изявлението на Путин преди два месеца, който назова Пригожин изменник. 

В съветския език тази дума е с доста мощно значение и доста малко хора са обявявани за такива, изключително от Путин. Нито един от тях не е доживял до дълбоки старини. Да, имаше леки индикации, само че това е доста добре планувана, проведена и сполучлива интервенция от съветските служби. 

ФСБ ли подозирате зад това нападение? 

Руските служби, само че въпреки всичко те не работят без знанието и напътствията от най-високо равнище. 

Каква е ролята на Пригожин в съветското общество като цяло? 

 

Той е доста спорна персона, само че бе ловко употребен от Путин през последните години - първо в Сирия, където “Вагнер ” реализира обилни триумфи, подпомагайки частите на Асад, по-късно в Либия, където участваха в спора сред враждуващите фракции, в Африка, където имат значима роля за налагане на съветското въздействие в района. “Вагнер ” имаше водеща роля в офанзивата на съветската войска в Украйна и най-много завземането на Бахмут. 

Пригожин беше употребен ловко от Путин за няколко цели. Освен военни, става дума и за вътрешнопартийни цели. С него Путин съумя да се разправи с огромна част от инакомислещия генералитет. В деня, в който Пригожин беше погубен, излезе заповедта за уволнението на ген. Суровикин (така нареченият военачалник “Армагедон ”, който се прочу с жестокостта си в Сирия)  Суровикин е един от висшите командващи на съветската войска и бе уволнен със конфиденциален декрет на президента, който не бе разгласен за публиката. Суровикин също изчезна. 

Пригожин е единствено част от тази цялостна чистка по върховете на съветската войска и обвързваните с тях военни структури. “Вагнер ” извърши своите задания и повече Путин към този момент няма потребност от нея. Вижда се, че в Украйна “Вагнер ” бяха употребявани най-вече за настъпателни дейности. В момента обстановката е противоположната - Русия се пази и окопава. В Африка към този момент измененията се случиха и новите държавни управления би трябвало да подпишат с главните управляващи на Русия и “Вагнер ” към този момент не е нужна и ще спре да съществува.

Показателно е, че сега, в който излезе информацията за сваления аероплан на “Пригожин ” казармите, в които са настанени частите на “Вагнер ” в Беларус, са били обкръжени от управляващите в страната и са прекратени всички връзки с външния свят. Путин си връща цялостния надзор върху всички оръжейни формирования. 

Защо все още Путин мълчи за случая? Няма към момента формален коментар от Кремъл. 

Според мен няма и да има. Нека не забравяме, че Путин има историята на шпионин. Путин не е човек, който се хвали или разяснява тези дейности, а те приказват повече от думите. Това, че той въпреки всичко излезе преди два месеца като слаб главнокомандващ на въоръжените сили и слаб началник на страната поради метежа, той бързо се върна в съзнанието на елементарните руснаци като индивидът, който държи контрола. 

Какво очаквате като резултат от форума БРИКС? Путин приказва за наличието на Русия в Африка, само че то по какъв начин ще продължи, откакто “Вагнер ” има доста съществена роля там. 

Не чаках чудеса от БРИКС, тъй като те имат дълъг път пред себе си. Държавите-членки съставляват едвам 24% от международния Брутният вътрешен продукт, за разлика от страните от Г-7, които съставляват 42%. Общото предпочитание за понижаване на въздействието на американския $ в международната търговия е също една доста дълготрайна концепция, тъй като 80% от международните инвестиции са или в долари, или в евро. Установяването на такава надмощие би било доста мъчно. Видя се и главният конфликт на Китай с Индия, които имат напълно друг взор за развиването на БРИКС - Китай и Русия желаят той да се разшири, с цел да се опълчи стопански и политически на Съединени американски щати и страните от Г-7 през страни като Беларус, Венецуела и Иран - директна борба със Съединени американски щати. Индия счита, че би трябвало да се развие БАнката за развиване към БРИКС и да се одобряват страни като Саудитска арабия и ОАЕ. 

Путин употребява БРИКС, с цел да се върне на интернационалната сцена и като мечтан сътрудник. Основните несъгласия обаче са сред Индия и Китай за икономическа надмощие на Изток. 

изявление на Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР