Това заяви пред ФрогНюз депутатът от Продължаваме промяната – Демократична

...
Това заяви пред ФрогНюз депутатът от Продължаваме промяната – Демократична
Коментари Харесай

Явор Божанков за ФрогНюз: Безконтролните кабинети на Радев приклю...

Това съобщи пред ФрогНюз депутатът от " Продължаваме промяната – Демократична България " Явор Божанков.

Ето и цялото изявление

Г-н Божанков, откакто мина през Народното събрание на Нидерландия, напълно публично е към този момент. Каква работа, какви старания доведоха до този исторически резултат?

 

България беше в положение да извърши всичките си задължения. Като споделям, че беше в положение, имам поради, че одобри всички нужни промени в закони - антикорупционния закон, промяна на правосъдната система на равнище Конституция. За Нидерландия върховенството на правото беше една от тематиките. 

Освен че изпълнихме механически всички условия за Шенген, се справихме и с това да убедим Нидерландия по линия на дипломацията. Посрещнахме в България техни представители, те се убедиха по какъв начин работи защитата на границите в страната. Много значим детайл обаче бяха нашите изпълнени задължения по законодателството в правосъдната система - най-много, която приключи в сряда.

Видяхме дейности от Нидерландия, имаме сериозната, ще успеем ли да убедим и Австрия?

 

За Унгария сме изцяло спокойни. По отношение на Австрия, всички старания са ориентирани натам, в това число нашият синхрон с Румъния би трябвало да е не просто добър, а доста добър. Няма по какъв начин една страна да влезе сама - или България, или Румъния. Ще влезем дружно в Шенген, това е ясно.

Това ми дава мотив да разясня и думите на президента., че сме изгубили два месеца на България, като сме (за пренос на газ, бел. ред). В подтекста на това, че България ще влезе в Шенген дружно с Румъния, не може да допуснем тази нелепост, която сподели президентът просто да ни мине около ушите. Представете си по какъв начин Румъния не влиза в Шенген, тъй като България е наложила такса за пренос на газ - на всеки разумен и мислещ човек му е ясно, че това е следващата офанзива на президента.

Вицепрезидентът също сподели, че заслугите за Шенген били на служебния кабинет. Президентството към този момент е малко като монумента на Съветската войска - би трябвало да сме им признателни до гроб, че в миналото, някъде е имало длъжностен кабинет. Много несериозно е да отречеш напъните на акад. Денков, на изпълнителната власт, на цялата държавна администрация, на толкоз доста хора, които работиха безусловно непрекъснато, с цел да реализираме този резултат.

Отвратително е президентът и вицепрезидентът да си предписват тази заслуга. Когато има нещо хубаво, е тяхно - на служебния кабинет. Когато има проблем, той е на всички останали, не техен. Това е контрапродуктивно. Радев замязя на един ядосан чичак - скърбя за езика, той обаче постави съществени старания да стигне тъкмо до това равнище.

Какво цели с този тип офанзиви президентът съгласно Вас - виждаме, че както говореше за неуспех на държавното управление за Шенген, в идващия разбрахме новините от Нидерландия, което несъмнено прави усещане с разликата сред думи на Радев и в действителност събития?

 

Най-точната метафора е, че Радев е като съветска матрьошка. Навън Радев приказва едно, вътре друго. Видяхме по какъв начин през 2019 година на срещи с младежи отвън България той приказва, че би трябвало да създадем промени в законите и Конституцията и хора с двойно поданство да могат да вземат участие в ръководството на България. Дори прецизира - като депутати, министри, президенти, вицепрезиденти. Няколко години по-късно същият човек, завърта се на 180 градуса. “Предатели, следващото изменничество ” и така нататък

Истината е, че този човек го интересува едно нещо и това е служебната му безконтролна власт, която завърши. От този миг - колкото и жестоко да звучи - ще би трябвало да изтърпим речите на президента на Нова година. Неприятно, само че ще го преживеем. Ерата със служебните безконтролни кабинети завърши. Това, с което се гордеем, е, че направихме по този начин, че в случай че има длъжностен кабинет - уповавам се да няма, ще има и работещ парламент, който да реализира функционалностите си и да управлява. 

Какво развиване очаквате за Шенген до края на годината?

 

Нашата позиция е непроменена. България е изпълнила всичките си задължения. Недопустимо е да се слагат нови условия. Искаме страната ни да си получи пълноправно участие по този начин, както го заслужава. Това важи и за Румъния.

 

Интервю на Илияна Маринкова

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР