Това заяви пред ФрогНюз бившият министър на отбраната проф. Тодор

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият министър на отбраната проф. Тодор
Коментари Харесай

Проф. Тагарев пред Фрог: Радев става все по-ясен в прокремълската си позиция

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев. 

Ето и цялото изявление: 

Проф. Тагарев, президентът Румен Радев съобщи от Брюксел, че страната ни ще изнася оръжие за други страни, само че ще сложи изискване то да не отива в Украйна. Колко изпълнимо въобще е това и допустимо ли е България да следи за нещо такова? 

По принцип при износа на оръжие постоянно би трябвало да се показва крайния консуматор и в това отношение Радев е прав. Дали като краен консуматор е посочена Украйна обаче не е въпрос, който се взема решение от Радев, а по други процедури, написани в българските закони. В момента обаче той е назначил служебни държавни управления и го държи на къса верижка по всички тези въпроси и няма подозрение, че волята му ще бъде осъществена. 

Само че не е ясно дали ще има някой, който ще купува муниции и то в случай че става въпрос за тези, които са от решението на Министерския съвет от петък. Не е ясно дали други наши съдружници ще проявят интерес към тези муниции. Ясно е, че всички те са предопределени за Украйна. 

Може ли тогава това да докара до изолираност на българския оръжеен бизнес следователно?

Мисля, че Румен Радев към този момент не се тормози, че България може да загуби стопански, софтуерно, да загуби вероятностите си за интеграция в европейската софтуерна индустриална база. За него основният въпрос е да не наруши ползите на Москва. 

Още преди месеци се появиха спекулации, че българско оръжие отива в Украйна през трети страни. Тогава Министерството на стопанската система, под управлението на Корнелия Нинова, тотално отхвърляше това да е по този начин, точно с претекст, че като краен консуматор не е посочена Украйна. Няма ли всичко това сега да е луфт и обстановката да е същата? 

Много ясно това може да се дефинира като лицемерна политика от страна на Корнелия Нинова. Радев става доста по-ясен изразител на този вид политика и даже отива по-нататък като предизвестява в задатък, че това оръжие не може да отива в Украйна. Това е негово персонално виждане. Това носи трайни и дълготрайни опасности за бъдещото развиване на България. 

Освен чисто стопански последици, какви други опасности крие това за страната ни? 

На първо място е политическата изолираност. Радев доста държи да бъде видяна деструктивната му роля по тези въпроси. Досега западните медии отбелязваха какво прави и споделя унгарския министър председател Виктор Орбан, само че даже той стартира да трансформира позицията. Радев обаче става все по-ясен, безапелационен и прокремълски в своята позиция.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР