Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен

...
Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен
Коментари Харесай

Зам.-министър Данаилов: Мораториумът върху цените може да падне до края на месеца

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

По думите му решението е изиграло ролята си и е задържало високото напрежение в бранш “Енергетика”.

" Общините, като всички небитови потребите, ще получат отплата, която за декември месец ще бъде към 130 лева./MWh, а за януари - към 143 лева При положително обмисляне на разноските още през септември те можеха да изискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 година Те желаеха 100 млн. лева и толкоз им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха положително финансово обмисляне на разноските, които им предстоят”, съобщи Данаилов.

Той предизвести, че в случай че помощите и обезщетенията са за всички общини, може да последват финансови наказания от Европейски Съюз за България.

Данаилов удостовери позицията на премиера, че цената на газа е можела да бъде по-ниска и да не се стигне до рецесия със сметките за ток.

Заради високите цени тече инспекция в Министерството на вътрешните работи, резултатите от която би трябвало да станат ясни през днешния ден. Може да се стигне и до обвинявания, в това число и на специалисти от КЕВР.

По думите на Данаилов, ще се ревизира също по какъв начин " Булгаргаз " е разпределил 7-8 млн. лева към българския бизнес.

" Много е значимо да се откри по какъв начин се е случило това от страна на държавното сдружение. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които " Булгаргаз " е прилагало през годините. Да се откри за какво непринудено сдружението се е отказало от избрани количества азерски газ. Ръководството на " Булгаргаз " не е положило всички старания за по-големи доставки. " - уверен е зам.-министърът на енергетиката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР