Това заяви пред bTV депутатът от Продължаваме промяната и председател

...
Това заяви пред bTV депутатът от Продължаваме промяната и председател
Коментари Харесай

Милен Матев: Гешев спира всички сигнали за корупция

Това съобщи пред bTV депутатът от " Продължаваме промяната " и ръководител на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев.

Думите му идват на фона на прочетената през днешния ден декларация на ръководещата коалиция от парламентарната естрада, в която болшинството изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Матев обаче не чака обвинител №1 да го направи. Не чака и актуалният състав на Висшия правосъден съвет да промени отношението си към Гешев и да помогне за предварителното му освобождение.

" С всичките си дейности Гешев способства за това в обществото да няма доверие в правосъдната система и в частност към прокуратурата ", уточни Матеев.

По думите му обвиняването се е трансформирало в " яз, който стопира законосъобразното развиване на всички сигнали ".

" Предвидили сме да има правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои следствия. Що се отнася до правосъдната система, което е директно обвързвано с избора на основен прокурор, сме планували промени в Закон за съдебната власт по отношение на пълномощията на Висш съдебен съвет, избора на членове на Висш съдебен съвет и самото действие на Висшия правосъден съвет ", уточни Матеев.

Предвижда се разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени правосъдни съвета, само че най-неотложно е той да стане от един непрекъснато настоящ орган, който трансформира магистратите в бюрократи, да стане орган, който се привиква на сесии, с цел да взема решения, а непрекъснато настоящи са комисиите към Висш съдебен съвет и надлежно магистратите да продължат да упражняват своите функционалности като магистрати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР