Това заяви пред Българското национално радио енергийният експерт Мартин Владимиров. Повод

...
Това заяви пред Българското национално радио енергийният експерт Мартин Владимиров. Повод
Коментари Харесай

Служебното правителство е вложило целия политически и държавен ресурс да облагодетелства руската ”Лукойл”

Това съобщи пред Българското национално радио енергийният специалист Мартин Владимиров. 

Повод за коментара му са разногласията към дерогацията за вноса на съветски нефт, която Брюксел даде на България. Изключението ни важи за избран интервал от време поради " географското ни състояние ". Дава се опция страната ни да се приспособява и да потърси опция. Междувременно обаче стана ясно, че " Лукойл " ще придвижи цялото си произвеждане у нас и ще заплаща налози тук. Повдигна се въпросът какво ще стане с продуктите и ще изнася ли България за Европа вторични артикули от съветски петрол. Енергийният министър Росен Христов съобщи пред bTV, че да, през нашата страна ще тече съветски петрол към Европа, макар глобите, само че това е включено в дерогацията. Сиреч - няма нищо неправилно. От Европейската комисия обаче дадоха отговор, че дерогацията не се отнася до износа на вторични артикули от съветски нефт. 

" Причината за голямата пробойна в санкционното законодателство е, че при този пренос може да се стигне до контрабанда и до разпространение на съветско гориво на европейските пазари. Целта е да се помогне на Украйна, само че остава горчив привкус, че Европейският съвет взема решение да разреши на съветска компания да генерира голяма облага от доставки на крайни артикули за Украйна. Европейската комисия постоянно е клиент на страните членки и в опитите си да въздейства върху решенията на страните, те знаят, че имат лостове през Европейския съвет да въздействат на решенията на Европейска комисия. България се е научила отлично, имитирайки други членки, да парира натиска на Европейски Съюз по стратегически решения. Налице е следващ образец, че българските регулатори са завладени от частния интерес ", безапелационен бе Владимиров. 

Енергийният специалист разяснява и взетото от Европейския съюз решение за таван на цената на газа. След седмици договаряния в последна сметка водачите на страните в блока взеха решение той да е 180 евро на мегаватчас и да влезе през февруари. Според Владимиров обаче той може въобще да не стартира да работи. 

" Ценовият таван на природния газ на едро от 180 евро на мегават час при борсова търговия е тип гаранция, че няма да забележим шоковите поскъпвания на природния газ от август. Тази мярка може в никакъв случай да не влезе в действие, защото пазарът се поуспокоява. Не би трябвало да се вършат огромни изводи за резултата върху европейските газови пазари ", уточни Владимиров. 

 

По думите му има една мярка, която е от значително значение - решението на министрите - компромис, при който се споделя, че цената на втечнения газ, който се внася в Европа, не може да е 35 евро на мегават час по-висока, в сравнение с междинната цена на втечнения природен газ на международния пазар.

 

" Този таван е задоволително висок, с цел да се избегне сюжет, при който доставчиците на полутечен природен газ ще преориентират износа си към азиатските или други пазари, където могат да реализират по-добри цени ", добави Владимиров.

 

По думите му най-хубавият метод за преодоляване на рецесията е диверсификация и понижаване на потреблението на природен газ. По този метод ще се подсигурява сигурност на доставките и по-ниска цена. 

 

“Потреблението в Европа се е свило с към 1/4 през тази година. Това има сериозна цена от позиция - индустриална и конкурентоспособност. Още не можем да преценим какви ще са последствията от високата цена на природния газ. Може би решението за тавана е преждевременно и плод на съществено лобиране от страна на тежката промишленост, която най-вече зависи от потреблението на природния газ... България няма различен снабдител на Азербайджан и продължаваме да купуваме количества, останки на пазара ”, безапелационен бе Владимиров. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР