Това заяви пред Българската национална телевизия Стефан Манов, член на

...
Това заяви пред Българската национална телевизия Стефан Манов, член на
Коментари Харесай

Без машините на местните избори: Минимум 15% недействителни бюлетини

Това съобщи пред Българската национална телевизия Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната изборна комисия.

 

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо ще наподобява дисплеят на локалните избори, разгласи преди няколко дни говорителката на Централната изборна комисия Росица Матева. Обществената поръчка не е пусната поради неналичието на точно задание от страната компания.

 

Пред БНР Матева изясни, че главният проблем е в това, че софтуерът към самите машини не са планувани за локални избори.

 

“Сега би трябвало да се дадат равни благоприятни условия за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и тези, които ще пожелаят да гласоподават с машини, добави представителят на ЦИК. При гласоподаване с хартия членовете на секционната изборна комисия (СИК) могат да преценяват дали гласоподавателят има право да гласоподава за всички типове избор за локална власт, а при машинния избор това е затруднително ”, изясни тя. 

 

Шефът на “Сиела Норма ” Веселин Тодоров съобщи, че този проблем може да бъде решен откакто при тези случаи член на СИК застане пред машината и селектира тези избори, в които даденият гласоподавател може да взе участие. Той се аргументира с това, че правото на уседналост ще важи за дребен брой имащи право на глас и сходни ограничения ще се постановат за единични случаи. Освен това той уточни, че това не нарушава тайната на вота. 

 

" Проблемите с машините са в доста малко секции и могат да бъдат отстранени ", сподели още Стефан Манов и разясни, че и на идните локални избори ще има видеонаблюдение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР