Това заяви по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин. „Привикването

...
Това заяви по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин. „Привикването
Коментари Харесай

Калфин: Премиерът припозна вината на Москва по ”Скрипал”

Това съобщи по bTV някогашният външен министър Ивайло Калфин.

„ Привикването на посланика ни е по-слаб ход, в сравнение с експулсирането на непознати дипломати, само че не е слаб дипломатически ход – има доста по-меки дипломатически ограничения. Това, което е значимо за мен, е, че на процедура България, министър председателят припозна виновността на Русия. Ние споделяме: „ Да, има съображение и по тази причина ще вземем двустранни ограничения към Русия “, сподели Калфин.

Той уточни, че в Европейски Съюз има друга процедура – множеството страни експулсираха съветски дипломати, пет или шест страни, както България и самият Европейски Съюз отзова посланика си за съвещания, има още четири-пет страни, които преценят, че няма да вземат никакви ограничения.

„ Както виждаме, има доста мощен напън, изключително в случай че съдим по дейностите на страните към нас, който идва най-вероятно от Вашингтон, да се подхващат такива дейности “, сподели той.

Според Калфин не би трябвало да е гонят дипломати. „ Ние към този момент реагирахме. Нещо ново би трябвало да се случи, което да е доста безапелационно, с цел да създадем последваща крачка. Не виждам смисъл сега да вършим идната крачка без това нещо “, сподели той.

На въпрос дали облаците над света и Европа се сгъстяват поради отзоваването и гоненето на посланици той отговори: „ Това е най-масовият международен случай на експулсиране, само че е един епизод от по-дълга история на нагнетяване на напрежение сред Русия и Запада, което напълно не е добре. Особено за страни като България това е неприятен развой “.

Съветът по сигурността заседава по ”Скрипал”


Според него страните не се готвят за военни дейности действително, само че всички страни, освен това увеличение на интернационалното напрежение, стартират да се замислят за защитата си и до каква степен са готови.

„ В последна сметка защитата е с цел да защищити от спор, доста късно е да се готвиш за нея, когато е почнал. Надявам се да не се стигне до там, само че е обикновено всяка страна да си огледа отбранителните качества, сподели гостът “. И от двете страни – Москва и Вашингтон, върви изразителност за увеличение на напрежението, уточни още Калфин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР