Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай

...
Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай
Коментари Харесай

Денков - готов с меморандум за земеделците, но и решен да не се п...

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министър председателят акад. Николай Денков. 

 

Коментарът му идва на фона на оповестения народен митинг от страна на земеделците. Зърнопроизводителите блокираха десетки обитаеми места в страната със поръчка митингът да блокира цялата страна. Фермерите желаеха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със период за решение на проблемите им до неделя.

 

Денков прикани договарянията да не се бавят, с цел да не се забавят и средствата в помощ на земеделците. Премиерът предложения земеделците на диалози на следващия ден. Той уточни още, че неналичието на съглашение бави и внасянето на нотификация в Европейската комисия за утвърждение на помощта.

" Целта е ясна - оптимално бързо отпушване на процеса, който ще разреши на държавното управление да подкрепи зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година Всеки ден, който минава в митинги и блокади, вместо договаряния в подготовка на съглашението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който действително нуждаещите се от тази помощ могат да я получат ”, изясни министър председателят, само че още веднъж акцентира, че ще се подкрепят тези земеделци, които потвърдят, че са претърпели загуби. Първоначално концепцията бе това да се потвърждава през подадените към Национална агенция за приходите заявления, само че Денков предлага опростена процедура.

 

Всички съответни претенции, които са сложени, ние сме подготвени да ги адресираме. Единственото, което не сме подготвени, е да подкрепяме печеливши компании. Единственият метод да излезем от тази обстановка, е да се разберем по какъв начин да бъдат подкрепени земеделските производители, които имат потребност от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане единствено с договаряния, сключване на меморандум за съдействие и всеки да е наясно със личната си отговорност ", уточни той.

 

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че няма проблем да си подаде оставката, само че това няма да стане под политически напън.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР