Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по

...
Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по
Коментари Харесай

Николай Събев: Свързаността и довеждащата инфраструктура са ключов фактор за развитие на пристанищата

Това съобщи министърът на превоза и известията Николай Събев по време на провелата се през днешния ден полемика във Варна за развиване на пристанището. Срещата бе проведена по самодейност на Министерството на превоза и известията участваха над 100 представители на логистичния и морски бизнеси и пристанищни оператори.

„ Ние ще преглеждаме пристанището като едно цяло, дружно с общината и региона “, съобщи транспортният министър. Развитието на Пристанище Варна ще бъде причина за непоклатимост на варненския район. Процесът на симбиоза би бил изискване за взаимна икономическа полза на всички участници в този развой, а точно пристанище, район, страна, сподели той.

По време на полемиката бяха обрисувани съществени тематики за делене на лекия и тежкия трафик, разнообразни зони за директни и митнически интервенции в морето, отделяне на терени за яхтен бизнес, инфраструктурата сред Русе и Варна. Обсъдена бе свързаността на транспортните коридори и опциите за източници на финансиране отвън националния бюджет.

В умозаключение транспортният министър Събев заключи, че превръщането на пристанището в морската столица в директно, би било добър вид за развиването на района. Място, от което да се одобряват и транзитират товарите в направление Дунав, Западни Балкани и Централна Европа, заяви министър Събев. „ Насочваме взор към качествена, довеждаща инфраструктура, интермодални терминали с приоритет устойчивите типове превоз – железопътен, морски и по вътрешните водни пътища “, добави министърът.

Вторият стадий на огромното разискване за развиването на пристанище Варна ще бъде с специалисти и ще се организира при започване на март. Важните решения ще бъдат взети дружно с всички заинтригувани страни – изпълнителна и законодателна власт, и гражданското общество.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР