Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с европейския

...
Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с европейския
Коментари Харесай

Премиерът потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Юни е важен месец, искаме споразумение в скоро време

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков на взаимна конференция с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи след срещата им в Министерския съвет, на която бе разисквано еврочленството на Северна Македония.

„ Това са: съблюдаване на Рамковата позиция, призната от българското правителство; включване на българите в конституцията на Северна Македония, с цел да могат правата им да бъдат защитени; договорът за добросъседство и съдействие да се извършва “, разясни министър председателят.

„ Това са били нашите полемики и преди, и в този момент и работим да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия, посочи министър председателят “, означи той.

От своя страна комисар Оливер Вархеи дефинира като „ фрустриращо “, че още няма решение на казуса: „ Тъй като още веднъж и още веднъж се връщам, значи че към момента няма решение, което доста ни фрустрира, в случай че мога искрено да го кажа, тъй като не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединение на РСМ - всички страни членки да го одобрят. След всички извършени диалози в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония освен ще се обясни, само че и ще се укрепи “.

„ Юни е значим месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да забележим съглашение “, добави еврокомисарят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР