Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон в реч пред

...
Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон в реч пред
Коментари Харесай

Макрон отряза Западните Балкани и се обяви за нов европроект

Това съобщи през днешния ден френският президент Еманюел Макрон в тирада пред депутатите от Европейския парламент.

Макрон означи, че желае да приобщи страните от Западните Балкани към европейския план, само че че времето за тяхното присъединение към момента не е пристигнало .

"Ще поддържа разширение единствено когато първо има задълбочаване (на интеграцията) и промяна на нашата Европа ", даде да се разбере той.

Макрон акцентира, че не желае "Балканите да се извърнат към Турция или Русия ", само че не желае и една Европа, която, при изискване че действа мъчно с 28, а на следващия ден с 27 (страни членки), да... (се окаже) с 30 или 32 (държави), със същите правила ".

Лидерите на Европейски Съюз и Западните Балкани ще се съберат другия месец, с цел да обсъдят бъдещето на нестабилния район, само че на процедура няма късмет някоя западнобалканска страна да получи покана за участие в съюза, отбелязва АП.
Срещата ще се състои в София на 17 май. Според някои известия обаче Европейски Съюз ще предложи старт на договарянията с Македония и Албания.

Юнкер: В противоположен случай може да има война

Европейският съюз се нуждае да се отвори за приемане на нови членки от Западните Балкани, с цел да предотврати рискът от нова война в района, съобщи на собствен ред ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

Ако не се отворим за страните в този извънредно комплициран и драматичен район, и в случай че не отворим европейска вероятност за тях, ще забележим войната да се завръща в този регион, както видяхме това през деветдесетте години, съобщи Юнкер.

Аз не желая войната да се завърне на Балканите и по тази причина ние би трябвало да се отворим за тях, сподели той.

Либерална народна власт или властнически режими?

Европа би трябвало да отбрани своя модел на демократична народна власт пред властническите режими по света и "нелибералните демокрации " в Европейски Съюз, съобщи пред евродепутатите Еманюел Макрон.

"Отговорът пред лицето на авторитаризма не е властническа народна власт, а престижът на демокрацията ", съобщи Макрон, намеквайки транспарантно за държавните управления на Полша и Унгария, означи Ройтерс.

Френският президент прикани за енергична акция преди европейските избори следващата година, в миг, когато блокът е изправен пред провокациите на Брекзита и възхода на национализма. Важно е преди тези избори "да проведем либерален, сериозен спор по отношение на това, какво е Европа ", акцентира той пред евродепутатите.

Според френския президент жителите желаят " нов европейски план ", който да дава отговор на техните опасения и терзания в свят, в който съдружници като Съединени американски щати обръщат тил на многостранната търговия и договорите за климатичните промени.

Демокрацията е най-хубавият късмет на Европейски Съюз да се бори против възхода на национализма , акцентира Макрон и прикани европейските страни да пазят полезностите на свободата, равенството и многообразието.

"Искам да числя се към едно потомство, което ще е решило да отбрани твърдо своята народна власт. Няма да отстъпя пред никакво въодушевление по властническите режими ", съобщи в речта си френският президент, представен от Франс прес.

"Не желая да съм част от потомство на сомнамбули ", добави той.

Макрон предложи и основаването на европейска стратегия за финансиране на общностите, които одобряват и интегрират бежанците, с цел да се избегне дебата за квотите за разселването им в Европейски Съюз.

Юнкер: Това е същинската Франция

След речта на Макрон Жан-Клод Юнкер съобщи пред евродепутатите, че е разчувствуван от думите на френския президент. "Истинската Франция се завърна ", акцентира той.

Председателят на Еврокомисията добави, че Европейски Съюз не е единствено клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на терзанията, че обичайните водещи страни в Европейски Съюз имат превъзходство в организацията.

"Европа не е единствено френско-германска. Имаме 28 " страни членки, акцентира той.

Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова вяра на Европейски Съюз, само че "Европа е тим ", съобщи Юнкер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР