Това заяви адв. Велислав Величков пред ФрогНюз. Повод за коментара

...
Това заяви адв. Велислав Величков пред ФрогНюз. Повод за коментара
Коментари Харесай

Адв. Величков пред Фрог: Една от партиите може да блокира промените в ЗСВ заради битката за гуверньор на БНБ

Това съобщи адв. Велислав Величков пред ФрогНюз.

Повод за коментара е днешната вест, с която стана ясно, че от Инициативата " Правосъдие за всеки " възобновяват митингите си пред Съдебната палата. Протестът ще стартира на следващия ден, на 13 април от 18,30 ч.

Ето и цялото изявление:

Адв. Величков, какво наложи това решение на “Правосъдие за всеки”?

След шест месеца се вижда, че правосъдната промяна към момента не е тръгнала. За нас закриването на Специализираните съдилища и прокуратури е наложителен детайл. По създание това не е правосъдната промяна, а връщане към нормалността до 2012 година Дори да приемем, че с това се започва някаква правосъдна промяна, към момента сме до на никое място - второ четене в комисия с чака да стартира през днешния ден. Дали ще се случи и дали ще има кворум, следва да забележим. Но по всички други пунктове, залегнали и в съдружното съглашение на ръководещите, към момента няма никакъв прогрес.

Виждаме, че в обединението сега има извънредно доста търкания. Може би това е една от точките, по които има разминавания.

Нас въпросите на обединението не ни интересуват. Ние сме гражданска организация, която има за своя идея действителната правосъдна промяна - отстраняването на основния прокурор и смяната в структурата и състава на Висшия правосъден съвет. Има съдружно съглашение, в което има ясни периоди.

Безпокоим се, че тримесечните периоди изтекоха. Започна да тече шестмесечния, ане виждаме законопроектите, с които се лимитират пълномощия и се вкарва някакъв въпреки всичко надзор върху безграничната власт на основния прокурор и управлението на цялата прокуратура, както и въздействието му върху Висш съдебен съвет. Не виждаме и предложение за правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства. Не виждаме начало на дебата за това какви промени ще има в статута и структурата на Висшия правосъден съвет, който явно е неприспособим да извършва отговорностите си.

Но пък виждаме, че има някакво безмълвно единодушие в ръководещите, че той ще си изкара мандата до октомври месец. Това значи, че ще продължи блокирането на дейно настояща правосъдна система, Гешев ще остане основен прокурор най-малко до Нова година. Очевидно е, че настояванията на правосъдните министри ще бъдат отхвърлени от този състав на Висш съдебен съвет.

Това ли очаквате да се случи през днешния ден?

Разбира се. Дали ще се случи през днешния ден е различен въпрос, защото процедурно те би трябвало да вкарат и настояването на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов, да го прегледат и него. Не мисля, че през днешния ден ще се случи. Единствено виждам, че са взели решение да заседават още веднъж отдалечено. В цяла България се анулира епидемиологичната конюнктура, членовете на Висш съдебен съвет навлизат още веднъж в нея. Явно с цел да не се тормозят от жителите, които стачкуват пред постройката им, когато заседават.

Имаме и не доста леки подозрения, че една избрана партия ще направи опит да забави или да блокира приемането на второ четене на измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива профилираното правораздаване.

Коя партия?

Тази, която най-вече упорства да заема най-важните постове в страната.

Например?

Всеки знае коя партия сега се бори за един избран пост. Ние сме доста обезпокоени, че борбата за този явно необикновено значим пост, както се оказа, може да трансформира в пленник правосъдната промяна. Не желая да приказвам напред във времето, а да видя по какъв начин и дали ще стартира съвещанието на правната комисия в Народното събрание, по какъв начин ще тръгне гласуването за второ четене. Ако до края на април този закон не се одобри, мисля, че за трети следващ парламент, няма да бъде признат. Това към този момент ще е злополука.

Визирате партията, която отдръпна своя претендент за въпросния държавен пост, или партията, която го остави?

Казах партията, която се бори с всички вероятни средства да получи един значим държавен пост. Ако някой си е отдръпнал претендента, явно не се бори с всички вероятни средства. Но въпреки всичко се надявам да не съм прав и закриването на профилираното правораздаване да не е функционалност от борбата за този пост.

Колко е допустимо това да се случи? Виждаме, че парите за пътищарите се трансфораха в пленник на тази борба.

Сега всичко става пленник на един спор за един пост в страната. Тази институция освен това си има собствен началник - човек, потвърдил своя професионализъм. Никой не се вълнува, че преди две години изтече мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет. За там никой не предлага кандидатури, не се водят диспути. Но пък за толкоз значимия пост гуверньор на Българска народна банка се води някаква Сталинградска борба.

Това персонално мен ме тормози. Както и изпуснати реплики от представители и на “Продължаваме промяната”, и на “Има подобен народ” и техни управителни представители, които вкарват в тематиката профилираното правораздаване. Това ме кара да мисля, че това може да се окаже също пленник на борбата за този пост.

Затова “Правосъдие за всеки” излиза на митинг?

Ние излизаме, с цел да напомним задачите, поради които организирахме три пъти парламентарни избори - промяна на основния прокурор Иван Гешев, оставка или промяна на този циничен и неприспособим състав на Висшия правосъден съвет, смяна в структурата и състава му с нов вид хора и нов вид организация, с цел да стане ефикасен орган, закриване на профилираните съдилища и прокуратури и въвеждане на правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебни производства.

Това, което искахме на нашите митинги до края на октомври предходната година, явно не напредва. Затова се събираме още веднъж - с цел да напомним на Народното събрание защо се събраха и какво би трябвало да създадат, с цел да имаме господство на правото и без значение правораздаване. Ние се събираме, с цел да напомним, че гражданското общество гледа и преценя. Може да му се наложи и отново да гласоподава. И по тази причина всички би трябвало да имат едно мислено. Ние не сме в състояние да слагаме крайни периоди, само че условия към партиите от ръководещото болшинство ще имаме. Може да желаяме и среща с тях, с цел да се изясним това, което е записано в съдружното съглашение, остава ли годно и в какви периоди ще се случи. И в случай че някой не желае повече да се ангажира с тези периоди и задания, да си го каже почтено и ясно.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР