Това, за което имам надежди е, че парламентът ще има

...
Това, за което имам надежди е, че парламентът ще има
Коментари Харесай

Зарков: Който е управлявал най-дълго време е виновен най-много за Шенген

Това, за което имам очаквания е, че Народното събрание ще има задоволително време да съществува, с цел да свърши няколко доста значими работи. За страдание с всеки минал ден тези очаквания се сблъскват с действителността. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на правораздаването Крум Зарков.
За антикорупционния закон съм сдържан оптимист, тъй като въпреки всичко беше признат на първо четене. Има действителна опция, въпросът е има ли предпочитание. Умерен оптимист съм, а бях оптимист, тъй като през днешния ден в пленарна зала се случи нещо неприятно. Беше отритнат различен значим законопроект, част от проекта – законът за отбрана на лица, които подават сигнали за нарушавания.
За КПКОНПИ концепцията е президентът да има квота, да не е единствено парламентарна, с цел да има съвместен надзор. Освен членът, който ще бъде избиран от президента, ние предлагаме магистратите също да избират хора в тази комисия, с цел да може с изключение на политически квоти да има и професионални.
За пръв път от 2008 година, когато България беше наказана от Европейския съд за правата на индивида, че няма дейно средство за следствие на основния прокурор, сме предложили план, който съгласно Съвета на Европа дава отговор на европейските стандарти. Той към момента на публично разискване. То ще завърши на 19-и, уповавам се да мине бързо през Министерски съвет и да го внесем в Народното събрание до момента в който е време. Става дума за осъждам с сан на висш осъждам, който по даден сигнал ще извършва функционалностите на прокурор, за следствието по този сигнал против основния прокурор.
Сюжетът с изборния кодекс лиши ужасно доста време на Народно събрание и доста от силата на народните представители в обществения спор, а нямаше потребност. Сега той още веднъж ще бъде на вниманието на народните представители, откакто президентът поредно, по отношение на позициите които е защитавал през годините, го върна за ново разискване. Надявам се, че хартиената коалиция ще премисли вижданията си, защото това, което сътвориха като закон е нездравословно.
Не сме в Шенген, тъй като Нидерландия, а в следствие и Австрия ни стопираха за това. България е изпълнила условията преди 11 година, а напълно неотдавна по наша молба пристигнаха да ги ревизират отново. В политически и дипломатически проект България има поддръжка на 24 от 27 страни-членки, на Европейския парламент с доста огромно болшинство и на Европейската комисия на най-високо равнище.
Кой е отговорен за това, че не покриваме изцяло европейските стандарти за върховенството на закона – до някаква степен сме отговорни всички. Който е управлявал най-дълго време е отговорен най-вече.
В момента, това което би ни свършило работа е гласоподаване на нужните законопроекти. Те ни трябват до известна степен и за Шенген, за събаряне на мониторинговия механизъм, само че и всичко това да оставим встрани, тези закони са нужни на българските жители – да живеем в уредена страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР