Това ястие е питателно и полезно за храносмилането, но има

...
Това ястие е питателно и полезно за храносмилането, но има
Коментари Харесай

Кулага: суперздравословен древен руски десерт

Това ядене е питателно и потребно за храносмилането, само че има необикновен за актуалните генерации усет – десерт, подготвен от ръжен малц, с ръжено брашно и счукани плодове от калина.

През Средновековието обаче този десерт е бил същинско лакомство за селските деца.

Кулагата е антично съветско сладко ядене, което обичайно се подготвя на Деня на Иван Купала (първоначално летен национален празник с езически генезис измежду източните и западните славяни, който се чества на лятното слънцестоене).

В основата на кулага стои процесът на ферментация. Истинската кулага се подготвя от ръжен малц, ръжено брашно и калина без никакви сладки добавки като захар или мед. Кулагата става сладка единствено с помощта на естествените плодове, а не на каквито и да било добавки.

Кулага се приготвяла най-много в дните на църковен пост. Сварена във фурната с роза, тя се консумирала непосредствено от котлона. Тъй като съветските селяни не са имали доста сладкиши, кулагата в студения си тип се е считала за сладкиш.

Руската кулага е възприемана като нещо, което може да помогне за лекуването на всевъзможни заболявания, точно тъй като е богата на витамините В2, В6, В12 и В15, както и на витамините С и Р. Кулага се предлага за профилактика на разнообразни болести, като да вземем за пример нарушавания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови проблеми, както и болести на нервната система и остри респираторни инфекции и други

Въпреки неналичието на захар, кулагата има извънреден, прелестен леко сладко-кисел усет. Нарича се още саломата, защото в основата на рецептата е ферментацията на малц. Основната разлика сред разновидностите на кулага е че в процеса на подготвяне в другите райони се употребяват разнообразни типове брашно – ръжено, овесено, пшенично или от елда. Някои прибавят свинска мехлем или олио.

Въпреки всички здравословни изгоди от кулагата, към края на XIX в. известността ѝ доста понижава. Постепенно тя стартира да се свързва с бедността. По това време се е продавала на публичните пазари като най-евтиния деликатес за елементарните хора.

Кулага към този момент не се продава. Единственото, което е останало, са някои остарели предписания от бабите. Приготвянето на кулага по остаряла рецепта изисква съветска печка, а в актуалния ѝ вид е комфортно ястието да се подготвя в тенджери, само че все пак би трябвало да се получи добре.
Съставки (за 4 порции):


Олга Бровкина
Малц (сух на прах) – 1 супена лъжицаРъжено брашно – 2 с.л.Вода – до 1 чашаПлод от калина – на усет (прясна или замразена)Приготвяне:
Най-напред сварете малца с гореща вода. Поставете го на топло място, може би по-близо до печката, на която готвите, или във фурната, като го оставите да се охлади след печенето, или в мултикукър на режим „ кисело мляко “ за час и половина.



Олга Бровкина

Подгответе калината – отстранете клонките и измийте плодовете. Също по този начин ви поучавам да натрошите или смачкате плодовете.



Олга Бровкина



Олга Бровкина

След това прибавете ръженото брашно. Разбъркайте добре масата, до момента в който стане гладка, без бучки.



Олга Бровкина

Сега би трябвало да оставите ястието да доближи плануванаъа консистенция и, в случай че не можете да намерите селска печка, използвайте друго топло място.



Олга Бровкина

Препоръчителната температура е 30-40°С, като се готви в продължение на няколко часа; можете да го оставите за една нощ на топло място. За да ускорите процеса, можете да готвите кулагата на слаб огън във фурната.



Олга Бровкина

Нашият остарял съветски селски десерт е подготвен. Приятно чаено празненство!



Олга Бровкина

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР