Това все още не е официалната политика на правителството. Но

...
Това все още не е официалната политика на правителството. Но
Коментари Харесай

Джонсън влачи страната към Брекзит без сделка

Това към момента не е формалната политика на държавното управление. Но в английските държавни кръгове и в средите на Европейски Съюз занапред е ясно, че става по-вероятно да няма съглашение на срещата на Европейския съвет идната седмица.

Въпреки изказванията на премиера, че неговите оферти са " почтен и рационален компромис " - и сигнали към английския министър председател, че някои страни членки са били подготвени през лятото да обмислят въпроса за съглашение - по думите на един служител, до момента Европейски Съюз не е посочил предпочитание " да отстъпи и на сантиметър ".

Според източник от премиерската канцелария, в диалог с Джонсън немският водач Ангела Меркел " е дала да се разбере, че е все по-малко евентуално да се стигне до договорка " и даже е споделила, че Европейски Съюз може да наложи несъгласие на отдръпването на Северна Ирландия от митническия съюз. Той добави, че " договарянията в Брюксел са пред неуспех макар, че Англия измина дълъг път ".

Но на " Даунинг стрийт " номер 10 нямат никакво желание да се откажат от общите правила на това, което оферират във връзка с митническия съюз или на по този начин наречения принцип на единодушието за приемане на утвърждението на северноирландските политици за проектите на премиера.

Така че, в случай че се изключи политическо изплъзване, почтено за Худини, този министър председател се готви да аргументира за какво Брекзит без съглашение е най-хубавото решение.

Както към този момент сме обсъждали нееднократно, английският парламент промени закона, с цел да затрудни това в оптималната допустима степен. Но кабинетът на премиера все се зарича да направи всичко по силите си, с цел да продължи напред - очаквайки нови заплетени правосъдни разногласия, макар растящия песимизъм, че това ще даде някакъв резултат.

Преди всичко, източници в държавното управление дават обещание, че ще основават допустимо най-големи усложнения пред Европейски Съюз, може би предизвиквайки го да наложи отсрочване на една несклонна към подпомагане и неспокойна администрация.
За техните съперници това може да наподобява капризно и контрапродуктивно, само че не трябва да се съмнявате, че в случай че този месец не се стигне до съглашение, държавното управление на Борис Джонсън няма внезапно да стане безконфликтно и склонно към съдействие.

И в случай че се стигне до евентуалния процес на събитията, при който срокът за Брекзит се удължава, по политически аргументи " Даунинг стрийт " номер 10 желае да сътвори усещането, че е работил под насила.

Стратегия на възпрепятстването

Министри се надяваха, че техните оферти може да бъдат изслушани и взети поради от Европейски Съюз. Но има неодобрение, че това не наподобява да се е случило. Високопоставен източник ми сподели, че договарянията " се чака да бъдат разговор, а не сесия на въпроси и отговори ", което допуска, че вместо да се хване на работа, Европейски Съюз просто връзва ръцете на английските договарящи, като задава въпрос след въпрос, след въпрос.

Източници споделят, че Европейски Съюз би трябвало да слуша " хората, които завоюваха референдума, а не тези, които изгубиха ".
Те насочат и предизвестието, че Брюксел ще направи " историческа неправилна преценка ", в случай че чака, че да се каже " не " в този момент ще докара до по-спокойни времена в бъдеще.

От английска вътрешнополитическа позиция, сега се води полемика дали предстоящ закостенял манифест би трябвало да включва очертанията на евентуално съглашение с Европейски Съюз или пряк проект за неотложно овакантяване без съглашение.

Доколкото ми е известно, решение по този проблем към момента не е взето. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (751)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР