Това все още е най-свободната икономика в света, един от

...
Това все още е най-свободната икономика в света, един от
Коментари Харесай

Протестите в Хонконг вещаят мрачно бъдеще за финансовия център

Това към момента е " най-свободната " стопанска система в света, един от най-големите световни финансови центрове и изящен кей за магнати и туристи. Но вълните от митинги, раздрусали Хонконг, демонстрираха, че има напрежение, което едва ли ще утихне, защото въздействието на управлявания от комунистическата партия Пекин нараства.

До края на 50-годишния гратисен интервал, получен след прекосяването на Хонконг под контрола на Китай през 1997 година, остава още доста време и митингите съвсем не трансформираха всекидневието на града. Но стана ясно, че на хоризонта се събират облаци, а вложители и поданици се тормозят, че градът ще загуби типичните си за Запада свободи.

Мнозина в Хонконг считат, че бъдещето им зависи от запазването на гражданските свободи, самостоятелните съдилища и други преимущества, които Пекин даде обещание да резервира най-малко половин век откакто Англия отстъпи контрола по силата на съглашение, наречено " една страна - две системи ".

Икономиката на Хонконг едно време бе към една пета от тази на Китай. Сега тя е единствено дребна парченце от нея и това значително е поради индустриалния взрив, осъществен от хонконгските магнати, които откриха заводи от другата страна на границата, когато през 70-те Китай се отвори за външни вложения.

Успехът на територията като център за търговия и вложения се корени в самостоятелната правосъдна система и свободния поток на информация, сподели Джоузеф Чън, политически анализатор и водач на продемократичната коалиция " Съюз за същинска народна власт ".

" Това са два значими плюса, позволяващи на Хонконг да има отчетливо преимущество пред огромните крайбрежни градове в Китай като Шанхай и Шънчжън ", сподели той.

Според него Хонконг евентуално ще се дестабилизира, в случай че не бъдат направени последващи стъпки към народна власт.

Доверието в опита " една страна, две системи " към този момент бе отслабено, когато локалната лидерка Кари Лам внесе законопроект, който щеше да разреши на управляващите да изпращат хванати в Хонконг обвинени в съдилища в континентален Китай, където няма гаранции за самостоятелни съдии, обективен развой и друга правна отбрана, присъща за Запада.

Тъй като десетки, а на моменти стотици хиляди поданици на Хонконг излязоха на улицата в символ на митинг, а бизнес организации и задгранични държавни управления показаха безпокойствие, Лам спря оферти законопроект. Борещи се за народна власт деятели продължиха митингите с искане за дефинитивно отдръпване на текста, без значение следствие на силовите полицейски тактики и оставка на Лам.

Миналата седмица Лам сподели, че законопроектът за екстрадиция е " мъртъв ". Правителството на Хонконг също по този начин увери, че не възнамерява да ползва " обществената кредитна система ", употребена в континентален Китай за наказване и възнаграждаване на държание, употребявайки разнообразни технологии, в това число култивиране на данни и лицево различаване, която критици съпоставят с описаното от Оруел.

Повечето от демонстрациите бяха мирни, въпреки някои да прераснаха в принуждение. Този месец стачкуващи нанесоха вреди на постройката на локалния парламент. Такива събития могат да отхвърлен някои вложители, само че те демонстрират също, че градът е радикално друг от останалата част на Китай, където обществените прояви на противоречие със системата са неразрешени.

Консервативният мозъчен концерн Фондация " Херитидж " 25 следващи години афишира Хонконг за " най-свободната стопанска система ". Градът е третият по величина в света финансов център съгласно интернационално изследване на банкерите след Ню Йорк и Лондон. Играе основна роля за финансирането на Китай и бе мястото с най-големи първоначални обществени предлагания през 2018 година, когато бяха набрани близо 37 милиарда $.

Ако комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай се усили още и Вашингтон ограничи финансовите действия на компании от континентален Китай на американските пазари, ролята на Хонконг в организирането на първоначални обществени предлагания ще нарасне още повече, отбелязва той.

Засега близостта на Хонконг до Китай и неговият специфичен статут го вършат толкоз значимо място за бизнеса, споделят анализатори.

Въпреки че безработицата е ниска, битовите проблеми, като да вземем за пример по какъв начин човек да живееш в град с най-скъпите недвижими парцели в света, укрепват възприятието за безисходица. Заплатите въобще не се приближават до Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, а той е близо 50 000 $ годишно - отражение на голямото неравноправие в приходите сред тези, които живеят във вили на хълма Виктория, и болшинството, живеещо в дребни жилища, които се продават за към 24 000 $ на квадратен метър.

" Всичко се промени. Не приказвам за демокрацията. Изглежда, че е без значение какъв брой настойчиво работиш, животът ти остава сложен. В предишното човек можеше да си разреши апартамент, в случай че работи интензивно ", споделя работничка в социална пералня, която сходно на доста поддръжници на митинга се показва единствено с първото си име, Лиса. " Положението е доста друго ", добави тя.

За страна като Китай, чиито водачи постоянно се хвалят с 3000-годишна история, 50 години са единствено момент във времето. За жителите на Хонконг, които излизат на улиците в символ на митинг, това е по-голямата част от един човешки живот.

 

Джонсън Лай и Илейн Къртънбач от Асошиейтед прес
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР