Правителството ще върне произлезлия от ЕС закон за равно заплащане месеци след премахването му

...
Това включва регламент, установяващ тест от един източник“, който дава
Коментари Харесай

Това включва регламент, установяващ „тест от един източник“, който дава на жените право на равно заплащане с мъжете за извършване на работа с еднаква стойност, дори ако работят за различни работодатели или на различни места, стига да работят за един и същ „източник“.

Прочетете повече: Риши Сунак казва, че е „разумно да се ангажираме“ с Китай – най-новото в политиката

Законът помогна в неотдавнашни забележителни спорове, включващи хиляди жени касиерки на Asda и Tesco, които твърдяха, че техните роли трябва да бъдат сравнени с предимно мъжкия персонал, нает в дистрибуторските депа на компаниите.

Работниците се позоваха на член 157 от Договора за функционирането на ЕС, който закрепва принципа, че мъжете и жените трябва да получават еднакво заплащане за еднакъв труд - включително когато работата им е възложена на външни изпълнители.

В сряда лейбъристите обвиниха правителството за премахване на тази защита „през задната врата“ със своя законопроект за запазеното законодателство на ЕС – и обеща да го запише в законодателството на Обединеното кралство, ако спечели следващите избори.

„Унизителен обратен завой": Проверките на вноса след Брекзит се забавят за пети път

Въпреки това министрите настояха, че няма да има „абсолютно никакво намаляване на защитата на равното заплащане“, когато огънят на законите, получени от Брюксел влезе в сила и ще бъде прието ново законодателство, което да закрепи правата във вътрешното законодателство.

„Новото вторично законодателство ще бъде представено пред парламента много преди края на годината“, каза говорител на центъра за равенство пред Sky Новини.

Прочетете повече:

Asda губи последния рунд в битката за искане за равно заплащане

Потвърждението вероятно ще повдигне нови въпроси относно смисъла от премахването на ЕС закони, ако ще бъдат заменени месеци по-късно.

Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър каза, че „неправилното справяне с Брекзит“ от страна на торите е оставило нископлатените работнички „изправени пред ръба на пропастта“, докато министърът на равенството в сянка Анелиз Додс обвини правителството в обратен завой.

Г-жа Додс написа в Туитър: „Обратен завой на торите в рамките на часове след като лейбъристите се ангажираха да запазят жизненоважни права на равно заплащане за жените. Но жените ще се чудят дали наистина може да се разчита на страната, която е изложила тези права на риск, за да ги защити.“

„Ненужен хаос“

Разликата в заплащането между половете е намаляла – но жените все още получават 89 пенса за всеки £1, който човек печели средно, сочи анализ на Sky News.

Правни експерти приветстваха ангажимента на правителството, но се усъмниха дали парламентът има достатъчно време за замяна на законодателството на ЕС.

The UK Equality Законът гласи, че мъжете и жените на една и съща работа, извършващи еднаква работа, трябва да получават еднакво заплащане, освен ако не може да се оправдае каквато и да е разлика.

Законодателството на ЕС обаче отива по-далеч и позволява на жената да се сравнява с мъж, който не е на една и съща работа или местоположение, но където разликата в заплащането е от един източник с властта да коригира разликата.

Освен спорове срещу гиганти в супермаркетите, законодателството е използвано в битки за публичния сектор Има успешни искове, отправени срещу съветите на Глазгоу и Бирмингам за това, че плащат по-малко на работни места, доминирани от жени, като кетъринг и почистване, отколкото на работни места, доминирани от мъже, като събиране на отпадъци.

Макс Уинтроп, председател на Law Society's Employment Правната комисия каза пред Sky News, че член 157 „запуши пропуските“ в трудовото законодателство на Обединеното кралство и без него „законните претенции за равно заплащане биха се провалили“.

Въпреки че би било „страхотно“ да се създаде вътрешно законодателство които дават същите защити, той каза, че това е „сложна“ област от правото и „времето за парламента е ограничено“.

Въпреки че правителството смекчи законопроекта за запазеното законодателство на ЕС – с 600 закона, които трябва да бъдат отменени от края на годината вместо обещаните около 4000 - г-н Уинтроп предупреди, че все още съществува риск от създаване на "ненужен хаос", тъй като много жизненоважни защити за работниците в Обединеното кралство, като отпуск и обезщетение по болест, също произтичат от законодателството на ЕС.

„Исторически сме били малко мързеливи със собственото си законодателство“, каза той.

„Ние разчитахме на залепващи гипсове, заимствани от ЕС.

„Докато би било чудесно да се даде време на парламента, за да се поправи това, човек трябва да живее в реалния свят и това вероятно няма да се случи."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР