Това увери Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и

...
Това увери Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще изискаме конкретна информация за „Барселонагейт“ в Мониторинговата група на ЕП

Това увери Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която е член на групата, в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV1.

Първите въпроси по „ Барселонагейт “ в Европейския парламент (ЕП) бяха сложени още през лятото на 2020 година През септември същата година българската прокуратура разгласи, че чака информация от испанските сътрудници. Темата е обсъждана неведнъж при всяка полемика за България в мониторинговата група, както и по време задачата на европейските депутати в София през есента на 2021 година Главният прокурор Иван Гешев отговаряше на въпроси за „ Барселонагейт “ и през януари т.г., когато се яви на чуване в Брюксел.

Елена Йончева заяви още, че към този момент събира данни дали в хипотетичното пране на пари посредством пазаруване на парцели в Барселона, в което може би е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов, не са употребявани европейски средства. Ако това се окаже по този начин, ще желая среща с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, сподели тя.

Елена Йончева работи по „ Барселонагейт “ от юли 2018 година, още когато беше народен представител в Народното събрание. През май 2019 година тя внесе в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от фирмите, посредством които са купени и наети парцелите в Барселона.

Само месец, откакто през 2018 година разгласих в българския парламент, че стартирам да групирам документи за „ Барселонагейт “, прокуратурата образува досъдебно произвеждане против мен, а малко по-късно тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент дефинитивно отхвърли това искане, защото откри, че става дума за fumus persecutionis - желание посредством правосъдното произвеждане да бъда дискредитирана и отстранена от политиката, уточни Елена Йончева.

„ В контакт съм с основния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас “, напомни още тя в изявлението за Веселин Дремджиев. Благодарение на бързата връзка с испанския прокурор през юли м.г. Елена Йончева опроверга публикуваната информация от името на един от забърканите в „ Барселонагейт “, че казусът е преустановен. „ Новината “ се появи два дни преди края на предизборната акция.

От формалното писмо на прокурор Алехандро Кановас (което прилагаме) става изрично ясно, че следствието не е прекъснато, а е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. Той изясни, че процедурата в Испания не е продължена, с цел да се даде опция на българските управляващи да работят по случая, защото са открили, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства. „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, написа прокурор Алехандро Кановас до Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР