„Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е

...
„Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е
Коментари Харесай

Еленко Божков: 43% от българите са енергийно бедни

„ Това нарастване, което се получи с решението на КЕВР е извънредно рисково и предизвестява за благоприятни условия, не толкоз за липса на енергоресурси за отопление и осветяване. Много от битовите клиенти ще са изправени пред банкрут поради високата цена на природния газ, а още повече дребните консуматори на електрическа сила са изправени също пред заплаха от банкрут. Това се отнася за производители на самун и сладкарски произведения, както и други дребни компании, които употребяват по едно и също време газ и електрическа сила от свободния пазар “, сподели пред БГНЕС енергийният специалист Еленко Божков.

Природният газ е по-скъп от отоплението с стандартни електрически уреди.

„ Един дребен двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за към 350 лв. месечно, до момента в който на парно цената е 250 лв.. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с стандартни електрически уреди “, сподели той.

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има рекомендация на Европейска комисия, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното държавно управление не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от популацията, това значи, че 3 милиона от популацията са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, оказваме помощ на към 100 000-150 000 семейства, което е нищо “, безапелационен е Божков.

Мораториумът носи повече вреди, в сравнение с изгоди.

„ В мораториума имат вяра единствено Нинова и Гьоков, всички останали към този момент осъзнават вредата и заплахите, които носи този мораториум. Той е съдбовен за преносното дружество ЕСО и разпределителните предприятия, тъй като те няма да могат да покриват разноските си за сила и софтуерни разноски. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не наподобяват по никакъв начин добре “, съобщи Божков

Присъствието на монополите в допълнение утежнява ситуацията.

„ Много по-добре щеше да бъде обстановката в случай че нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската самостоятелна енергийна борса, който тя постанова в покупко-продажбите с електрическа сила, тъй като в този момент всички са принудени да купуват сила на едро, т.е. от борсата, което не дава опция за търсене на преференциални контракти сред консуматори и производители “, твърди Божков.

Правителството на Борисов е позволило няколко съществени неточности, съгласно Божков.

„ Основните неточности бяха позволени от държавното управление на Борисов. Първо, целият пазар беше съсредоточен на самостоятелната енергийна борса, което докара до това, че не могат да се доставят сдруженията с сила от дълготрайни контракти. Второ, не беше приключена в период газовата връзка с Гърция. Трето, не се използваха опциите, които ни дават едни директни договаряния с Азербайджан, с цел да се контракти различен метод за потребление на задачите количества азерски газ, както не се даде опция на атомната централа да усили своето произвеждане за битовите консуматори “, сподели специалистът.

По тематиката за АЕЦ Белене, той съобщи, че е можело да бъде излаз от рецесията.

„ АЕЦ Белене към този момент щеше към този момент да е в развой на погашение с приходите, които щеше да има “, сподели той.

А по тематиката за скока на цените, Божков счита, че ще отмине скоро. „ Шоковият скок би трябвало да отмине до месец, цените на природния газ започнаха да спадат “, твърди Божков. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР