Това твърди в свое становище, предоставено на „Новини.бг.” Димитър Карагегов.

...
Това твърди в свое становище, предоставено на „Новини.бг.” Димитър Карагегов.
Коментари Харесай

Д. Карагегов: Държавата прикрива 200 смъртни случая от наркотици годишно

Това твърди в свое мнение, предоставено на „ Новини.бг.” Димитър Карагегов. Той е програмен управител на Българското либертарианско общество. Основател е на идеята за легализацията на опиатите Liberty 420. Работи за смяна на наркополитката в България към по-либерална.

„ Държавата ни съзнателно прикрива към 200 смъртни случая годишно в резултат на опиати. За това сигнализират цивилен организации, които работят по тематиката. Българското либертарианско общество и придвижване Промена показаха своето противоречие с готвената Национална тактика за опиатите 2019-2023, по която тече публично разискване.

Основните претекстове за опълчването на тактиката са потвърдените погрешни данни, на които тя стъпва. От години Европейският съюз и цивилен организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за съответно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни. Така да вземем за пример, съгласно данните на Национален статистически институт, през 2018-та година няма нито един смъртен случай в България от опиати, а в предходните години са регистрирани доста по-малко от прилежащите ни страни. При всички сходни случаи се, като причина за гибелта се написа "сърдечна непълнота " и по този начин страната прикрива тоталния неуспех на предходните три тактики по опиатите. Заглушавайки митингите на гражданското общество, тихомълком се пробва да одобри и четвърта - същата като предходните.

Проблемите в тактиката са доста и всеки един от тях е задоволителна причина тя да бъде оттеглена, считат от гражданските организации. В нея не са заложени други възможности на наказванията в случаи на дребно владеене на неразрешени субстанции, още веднъж оставяйки България като единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не е въвела такива. Това задръства правосъдната система с каузи за по една цигара трева, а непрекъснато 10% от общия брой пандизчии са подвластни хора. "Това несъмнено е най-скъпия и неефикасен метод за отнасяне на този проблем ", счита Димитър Карагегов, създател на Liberty 420 - идея, която се бори за осъвременяване на наркополитиката в България. "Имаме образци от 26 държави-членки. Примери, които работят, изваждат тези хора от проблемите на наркотичната взаимозависимост, без да разрушават животите им в пандиза. Никой не може да ни даде отговор, за какво България не следва европейските практики ".

В правенето на тактиката не са позволени цивилен организации, макар че покана към тя е била отправена и дори са изпратени съответни кандидатури. От придвижване Промена разясниха, че Националният съвет по наркотични субстанции продължава да работи прикрито, непрозрачно и в цялостен контраст с публичните настроения и интерес. Така, да вземем за пример, са пренебрегнати даже оферти, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват субстанции, с цел да може да откриват нови, "дизайнерски " дроги в кръвта на потърсилите незабавна помощ. Вместо това няколко десетки хиляди лв. ще бъдат изхарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР