Това става ясно от становище на държавното обвинение, подписано от

...
Това става ясно от становище на държавното обвинение, подписано от
Коментари Харесай

Прокуратурата подкрепя БСП за промени за домашното насилие

Това излиза наяве от мнение на държавното обвиняване, подписано от заместник-главния прокурор Пенка Богданова. То е изпратено до ръководителя на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на индивида Красимир Велчев.

„ Споделя се разбирането, че при настоящата уредба потърпевшият е усложнен в ефикасното доказване на относимите обстоятелства заради ситуацията на взаимозависимост, прочувствена обязаност и други сходни аргументи, които постоянно могат да създадат на практика невероятно организирането на обвиняването от негова страна “, пишат от прокуратурата.

Проектът на Българска социалистическа партия планува промени в два текста от Наказателен кодекс. Първият е особената наредба на чл.161, чиято първа алинея сега планува, че „ за телесна щета по член 129, 132, 133 и 134, породена на прогресивен, низходящ, брачен партньор брат или сестра, наказателното гонене се възбужда по просба на потърпевшия “.

От левицата оферират към текста да бъде добавено "наказателното гонене от общ темперамент се възбужда по просба на потърпевшия до прокуратурата и не може да се приключи по негово искане “.

Според прокуратурата планът преценява съразмерно степента на интервенция на страната в връзките сред причинителя и потърпевшия с оглед съществуващи сред тях непосредственост и родствени връзки.

"От една страна, регистрира публичната заплаха на закононарушението (тежко закононарушение, наказуемо по общия състав по член 129 Наказателен кодекс с до шест години отнемане от свобода), а от друга – интереса на българските жители и обществото като цяло, и нормативно обезпечава по-високата успеваемост на разкриването и следствието на този тип действия “, написа в мнението.

От Българска социалистическа партия оферират още да се сътвори дипломиран, по-тежко незаконен, състав на закононарушението по чл.296, ал.1 Наказателен кодекс. Той планува, че „ който попречи или осуети по какъвто и да е метод осъществяването на правосъдно решение или не извърши заповед за отбрана от домашното принуждение или Европейска заповед за отбрана, се санкционира с отнемане от независимост до три години или санкция до пет хиляди лв. “. Социалистите желаят, в случай че някой наново попречи или осуети осъществяването на решение на съда или на заповед за отбрана от домашно принуждение, наказването да от една до пет години затвор.

По този мотив от прокуратурата разясняват:

„ В същия смисъл могат да бъдат подкрепени препоръчаните промени и допълнения на член 161 Наказателен кодекс, които водят до смяна на характера на съзнателно породена междинна телесна щета на непосредствен родственик или брачен партньор – от закононарушение от частен темперамент в закононарушение от общ темперамент, от типа, преследвани по реда на така наречен „ частно-публично обвиняване “ (§ 1) и основаването на дипломиран, по-тежко незаконен състав по член 296 Наказателен кодекс при разстройване на осъществяването на правосъдно решение или заповед за отбрана от домашно принуждение, като се вкарва догадка на повторност “.

Преди към две седмици от Българска социалистическа партия внесоха втори план за промени, този път в Закона за отбрана от домашно принуждение. С него те оферират да се запише, че във всяка област има минимум един спешен център за потърпевши от домашно принуждение, а в Националната стратегия за предварителна защита и отбрана да се съдържа като мярка построяването, поддържането и ръководството на такива центрове, напомня "Лекс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР