Това става ясно от проект на решение, подписан от служебния

...
Това става ясно от проект на решение, подписан от служебния
Коментари Харесай

Служебното правителство се кани да отмени забраната на Кирил Петков Лукойл да изнася горива

Това излиза наяве от план на решение, подписан от служебния министър председател Гълъб Донев и оповестен за публично разискване

Служебното държавно управление ще анулира възбраната за рафинерията на " Лукойл " в Бургас да изнася горива, създадени от съветски петрол отвън България.

Това излиза наяве от план на решение, оповестен за публично разискване, написа вестник.

Проектът е подписан от служебния министър председател Гълъб Донев, само че вносители са министрите на енергетиката Росен Христов, на стопанската система Никола Стоянов и на финансите Росица Велкова, излиза наяве от претекстовете към него.

Забраната за " Лукойл " да изнася създадени от съветски петрол горива бе въведена по гледище на някогашния министър председател Кирил Петков като мярка за понижаване на цените на горивата в България. Решението за това бе признато през юли 2022 година в последните дни на предходното държавно управление.

" Това усилва доставките и подаването на количествата към българския пазар и би трябвало на база на пазарните механизми да понижи цените на горивата ", стимулира решението на държавното управление си Кирил Петков на 29 юли.

Той обоснова решението си и с шестия санкционен пакет на Европейски Съюз, който забрани вноса на съветски нефт. За множеството страни от Европейски Съюз, тези които го получават посредством кораби, крайната дата бе декември 2022 година За тези, които получават суровината по водопровод, какъвто е казусът на Унгария, Словакия и Чехия отсрочката за вноса на съветски петрол и нефтопродукти е до декември 2024 година

Забраната за експорт на нефтопродукти ще падне най-малко до края на 2024 година, планува настоящето предложение на служебния министър председател Гълъб Донев. Според претекстовете към него държавното управление на Кирил Петков се е позовало на анулирано към този момент решение за наказания на Европейски Съюз против Русия от 2014 година, а не на новите наказания. Освен това наложената възбрана можело да бъде осъдена от Европейска комисия, тъй като нарушава правилата на свободния пазар и може да бъде осъдено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР