Това става ясно от отговорите на посланичката на САЩ в

...
Това става ясно от отговорите на посланичката на САЩ в
Коментари Харесай

Посланичката на САЩ в Украйна: НАТО няма да воюва с Русия, но дава за 19 млрд. оръжия на Украйна

Това излиза наяве от отговорите на посланичката на Съединени американски щати в Украйна – Бриджет Бринк – на въпроси на КлинКлин по време на среща в Ирпин, един от най-тежко засегнатите градове по време на войната.

.
Калоян Константинов в Украйна

„ Това, което виждам, са невероятните устойчивост и твърдоглавие на локалната общественост. Това единствено удостоверява мнението ми, че Украйна ще победи и за какво би трябвало да я поддържаме. Ние предоставяме милиарди долари военна помощ на Украйна. Наскоро президентът Байдън подписа декрет за разпределяне на 40 милиарда $ помощ за страната, 19 от които за отбранителна поддръжка. Работим интензивно и ежедневно с украинците, с цел да разберем по-добре потребностите им и да им предоставим допустимо най-скоро това, от което се нуждаят.

Бойното поле се промени, те към този момент се нуждаят от разнообразни неща в Донбас по отношение на когато борбата беше към Киев. В момента бойното поле е по-равно и повече артилерия е нужна. Но едвам преди няколко дни президентът Байдън разгласи, че ще предоставим залпови ракетни установки (MLRS), противотанкови системи „ Джавелини “ и ракетни системи „ Стингър “, бронирани машини, хеликоптери и голямо количество амуниции. Откровено казано, не знам по какъв начин можем да създадем повече и по-бързо от това, което вършим в този момент. Ще използваме парите на американския народ, дадени ни от президента и конгреса, с цел да помогнем на украинците “, съобщи дипломат Бринк.

Тя бе безапелационна, че американски и НАТО-вски войски няма да стъпят в страната, тъй като това би довело до възможна война с Москва:

„ Президентът съобщи, че не желае война сред НАТО и Русия, или сред Щатите и Русия. Позицията ни е да подкрепим Украйна по всевъзможен вероятен метод и по тази причина съм тук с екипа ми на терен – да ръководим поддръжката, да я насочваме и да помогнем на Украйна да се отбрани. От моя позиция, украинските храброст и героизъм накараха Русия да се изтегли от региона към Киев и да се прегрупира на изток и юг. Това не е краят, само че ние ще продължим да оказваме помощ на Украйна да се бие и пази. “

Отвъд познатите изречения, тя и екипът ѝ отхвърлиха да разясняват всъщност информацията, че без забележителна поддръжка с тежка артилерия и далекообхватни ракети – украинската войска ще загуби войната. Военни и политически източници на КлинКлин са все по-скептични за развоя на боевете в Донбас и Запорожието.

Бивш израелски и сегашен украински боен, част от обкръжението на посланичката, разяснява малко: „ Руснаците не са прекомерно мощен съперник, само че е истина, че нито един зложелател не трябва да се подценява. Единственото им предимство е в авиацията и артилерията. Вече получаваме нови оръжия и украинската войска се готви за контранастъпление. Аз имам вяра във въоръжените сили на Украйна, чийто военен дух е висок, а това не е за подценяване “.

Посланик Бринк избегна коментар на въпроса дали Щатите са склонни да вдигнат глобите над страни като Иран и Венецуела, които са богати на газ и петрол, с цел да подкрепят тежката икономическа обстановка, в която изпадна Европа. Вместо това отвърна:

„ От моя позиция, има един човек и една страна, които могат да спрат протичащото се – това е Русия. Русия атакува Украйна. Русия може да промени позицията си. Русия може да отдръпна силите си от земите на Украйна и по този начин да позволи всички проблеми. Но освен локалните, ами и международните. Глобалната хранителна рецесия се подхранва от блокираните доставки на зърно от Украйна. Има доста проблеми по света, които са в резултат на бруталната война, която води Кремъл. И има единствено една страна, която може да ги позволи: Русия. “

При молба да отговори на въпроса за Иран и Венецуела всъщност, тя повтори: „ От моя позиция, Русия стартира всичкото това и единствено тя може да го спре. “

Така дефиниран, отговорът на дипломат Бринк повдига още въпроси, измежду които значи ли, че Щатите ще вдигнат глобите над Русия при завършек на войната? Предпочита ли Вашингтон да навреди съществено на европейската стопанска система в сравнение с да отстъпи от политическите си ползи? Питания, на които най-малко към този момент формален отговор няма.

Калоян Константинов, КлинКлин
София-Киев

Калоян Константинов е основен редактор на " КлинКлин " и водещ на самостоятелното онлайн журналистическо предаване " По острието ". Той е дълготраен публицист и културен редактор, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски лицей и Оксфорд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР