Това старо скеле трябва да се превърне в чисто нова

...
Това старо скеле трябва да се превърне в чисто нова
Коментари Харесай

Според сигнал до Кирил Ананиев поръчката за педиатричната болница - опорочена?



Това остаряло скеле би трябвало да се трансформира в чисто нова детска болница. Снимка: Архив

Обществената поръчка за инженеринга и построяването на бъдещата педиатрична болница в София е опорочена.

Това настояват в писмо до здравния министър Кирил Ананиев две професионални камари – на архитектите и на инженерите в капиталовото планиране.

Поръчката за планиране и строителство на националната детска болница беше оповестена при започване на юли, като Министерство на здравеопазването е поставило таван на бюджета от 95.4 млн. лв. с Данък добавена стойност. Предвижда се болничното заведение да бъде построена на мястото незавършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на Министерство на здравеопазването плануват бъдещата Национална детска болница да се простира на повърхност от 45 000 кв. м. в два съществени 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 кревати.

Камарата на архитектите внесе и тъжба против търга в Комисията за защита на конкуренцията.

Специалистите смятат, че едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, така наречен "инженеринг ", не е уместно, в случай че все още на разкриване на поръчката няма утвърден абстрактен план. Според камарите провеждането на инженеринг без утвърден абстрактен план е "изключително рисковано ", защото няма гаранции, че определената компания ще предложи най-хубавата идея за осъществяване на обекта. Далеч по-логично е проектирането и строителството да се разделят в два обособени търга, смятат Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

Според сдруженията техническото задание за проектирането е ненапълно. Липсват основни условия към системите за електрозахранване, отопление, ВиК, пожарна сигурност. Не се загатва и дума за дублиращо зареждане посредством генератори или други системи на пространствата, при положение на прекъсване на тока. Няма условия за пожарогасене, резервоари за вода за санитарно-битови потребности и т. н.

В заданието липсват и главните условия за микроклимат, яловост, осветеност, обявяване и т. н., както и характерните условия към всяко настрана звено (особено в операционните зали, реанимациите, хемодиализата и др.), показват експертите.

"Липсва условие за правене на съществени планови елементи, свързани с действието на постройката. В резултат ще се наложи да се плануват спомагателни средства за създаване на жизненоважните за една болница системи, с цел да може тя да действа. В този смисъл, актуалната поръчка е опорочена, тъй като не може да осъществя желанията на възложителя да построи педиатрична клиника ", написа в писмото до Кирил Ананиев.

Според създателите на сигнала прогнозната стойност на проектирането – 749 702 лева, е под себестойността за тази услуга и не е обикновено тази цена да е равна на цената за надзора. Предварителните калкулации по методиките на двете камари (КАБ и КИИП) за установяване на цените сочат, че прогнозната стойност за проектирането на болничното заведение не би трябвало да е по-ниска от 4 млн. лева без Данък добавена стойност, а за надзора – от 2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Специалистите смятат още, че индикаторът за оценката на офертите не е подобаващ във връзка с частта за проектирането.

Архитектите и инженерите декларират, че са подготвени на разнообразни ограничения, с цел да защитят правата на проектантите и публичния интерес – диалози с Министерството на здравеопазването, обжалване на поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР