Това стана ясно след работна закуска с представители на бизнеса.

...
Това стана ясно след работна закуска с представители на бизнеса.
Коментари Харесай

Синдикатите намериха бизнес, с когото да говорят

Това стана ясно след работна закуска с представители на бизнеса. Домакини бяха КНСБ и КТ Подкрепа, а от страна на бизнеса участваха ВМЗ Сопот, "Горубсо " Мадан, "Агрополихим ", "Солвей Соди " и други

По думите на синдикалните водачи днешната среща е опит да се продължи говоренето с бизнеса, което на национално равнище е прекратено от някои от водачите на работодателските организации.

През последните месеци връзките на синдикатите и Асоциацията на работодателските организации в България мощно се изостриха, като те контактуваха единствено посредством медиите, където участията им по-скоро приличаха на шоу. Бизнесът упрекна някои служащи, че били лентяи, а синдикатите нарочиха работодателите, че за нищо не стават, щом не могат да платят най-малко минимална заплата от 510 лева

Основните им несъгласия бяха във връзка МОД и минималната работна заплата.

Присъстващите на днешната среща представители на огромни български предприятия са били на едно мнение със синдикатите, че браншовите контракти би трябвало да се ползват за всички компании. В момента има настоящи 73 броя. Колективните трудови контракти са към 2000 в България. С

Синдикати и бизнес са подготвени да разширят груповото трудово договаряне и с нови тематики като пониженото работно време в металургията при новите вложения.

Президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов изясни, че има предприятия с регулация, която е писана преди 30 години, когато браншът е изглеждал по напълно друг метод.

Съществуват парадокси, че дами не би трябвало да работят в избрани производства.

На срещата е сложена и тематиката за вноса на служащи от трети страни. От синдикатите прецизираха, че не са срещу да има импорт там, където няма работна ръка, само че би трябвало да се подсигурява, че българските и задграничните служащи са с равни права.

Лидерът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов сподели в отговор на въпрос, че синдикатът няма да стачкува на 27-ми октомври с КНСБ. "Имаме причини за това. Решението го взехме на конфедеративен съвет предходната седмица ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР