Това стана ясно от публикувано решение на Министерския съвет от

...
Това стана ясно от публикувано решение на Министерския съвет от
Коментари Харесай

Увеличава се броят на иновативните училища в Русенско

Това стана ясно от оповестено решение на Министерския съвет от август тази година.

Тринайсет са учебните заведения от област Русе, които попадат в листата на Министерството на образованието и науката. За съпоставяне техният брой в района за миналата образователна година беше девет, а за 2020/2021 – 10. Това значи над 40% растеж през последната година. По думите на регионалния шеф Анатоли Станев позитивната наклонност се дължи най-много на отличното взаимоотношение сред началника на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ доктор Росица Георгиева и шефовете на учебните заведения от региона. Благодарение на поддръжката на РУО са осъществени голям брой планове в областта на образованието. Освен организирането и провеждането на олимпиади и надпревари, през последните години бяха ремонтирани някои от учебните заведения, а също по този начин се построиха и не малко високотехнологични центрове за образование, които са причина за по-лесно асимилиране на знанията и поощряване развиването на връзки сред изучаваните предмети. „ Подкрепям тази политика и съм сигурен, че тя е ключът към по-доброто бъдеще на децата ни, а също и за по-успешното на следващия ден на страната ни. Считам, че потреблението на нови способи в областта на образованието би трябвало да се трансформира в един доста по-широкообхватен инструмент, който да се ползва на всички места, където е допустимо. Българското обучение е обучение с обичаи, доказателството за това са призовите места, които вземат нашите възпитаници на интернационалните олимпиади и международни надпревари, само че е нужна смяна към по-практическа устременост. Именно технологиите дават тази опция за по-голяма адаптивност “, безапелационен бе Станев.

Новите учебни заведения в листата по отношение на предходната година са главните учебни заведения „ Любен Каравелов “, „ Ангел Кънчев “ и „ Братя Миладинови “, Средното учебно заведение за европейски езици „ Свети Константин-Кирил Философ “, както и Първо частно приблизително учебно заведение „ Леонардо да Винчи “. Останалите образователни заведения в листата са двете начални учебни заведения „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Петко Рачев Славейков “ в Бяла, като за разлика от предходната година и образователната 2020/2021 през актуалната в листата не влиза Средно учебно заведение „ Панайот Волов “ още веднъж в Бяла. В листата за образователната 2022/2023 година влизат още две съществени учебни заведения от Русе – „ Иван Вазов “ и „ Никола Обретенов “, както и ряховското „ Св. св. Кирил и Методий “. Списъкът за идната образователна година бива допълнен още от Английската езикова гимназия „ Гео Милев “, Средното учебно заведение с преподаване на немски език „ Фридрих Шилер “ и Средно учебно заведение „ Васил Левски “.

От упоменатите новаторски учебни заведения за тази година ОУ „ Любен Каравелов “ също е участвало в листата за образователната 2020/2021 година.

В народен проект за последните две години в цялата страна се следи растеж от малко над 7.5% на новаторските учебни заведения в страната. Така от 504 те станаха към този момент 542.

Приема се, че новаторските учебни заведения са модел за създаване на нова просветителна парадигма, посредством която учениците ще подобрят просветителните си резултати и ще покачат сериозното мислене и творчество посредством новаторски просветителни процеси,
способи на преподаване, учебно водачество и образователни тактики.

За да бъде несъмнено като новаторско, учебното заведение би трябвало да потвърди, че посредством въвеждане на новаторски детайли, посредством създаване по нов метод на образователното наличие, образователните проекти и стратегии покачва качеството на образованието. Счита се, че новаторските учебни заведения имат по-голяма независимост при използването на нови, модерни, новаторски способи на преподаване на образователния материал.

През идващите седмици предстоят диалози сред регионалния шеф Анатоли Станев и началника на РУО доктор Росица Георгиева по отношение на започването на образователната година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР