Това стана ясно днес на среща за насърчаване на регионите

...
Това стана ясно днес на среща за насърчаване на регионите
Коментари Харесай

България има голяма нужда от иновативна дигитализация

Това стана ясно през днешния ден на среща за поощряване на районите от периферна и разрастваща се Европа към развиване на цифрови иновационни екосистеми.
Водещ на мероприятието бе Силвия Щумп от Сдружение „ Business Agency “, ръководител на Управителния съвет и началник на план по Програма „ Interreg Europe 2014- 2020 “
„ CARPEDIGEM “

Съсредоточават напълно върху нововъведения и върху поддръжката на предприемаческия дух, на Start up- ите и съдействието на огромния бизнес и Start up- ите, като също по този начин, оферират услуги, които са с външно финансиране, а не против възнаграждение за цифровата промяна на фирмите.

„ Дигитализацията е измежду най- значимите цели на Европейската комисия през последните години, само че най- значимото за нас стои и в стратегиите на държавното управление на Република България. Европа фрапантно изостава в съпоставяне със Съединени американски щати и Китай, където производството е мощно цифровизирано, трудът е високо дипломиран. Конкурентно способността на фирмите е подкрепена от националните политики за цифровизация и от високата степен на подготовка на личния състав за дигитализиране на производството “, съобщи Силвия Щумп
За огромно страдание, фрапантно изостава България, и тази година още веднъж в по този начин нареченият „ Индекс за цифровизация на обществото и стопанската система в Европа “ - добави тя.

В България в предходният програмен интервал, съществуват Центрове за върхови достижения, а по този начин нужните Центрове за компетентност, няма. Стана ясно, че е има извоювани планове, само че те по този начин и не са осъществени по разнообразни аргументи. Средствата са били делегирани на Министерството на образованието и науката. Идеята на Дигиталния иновационен хъб е първо да обезпечи достъп до Центровете на подготвеност.
Предвидено е да развива иновационната екосистема, да развива пазари, да прави образования и така нататък
В България сега работещ по разпоредбите Дигитален иновационен хъб, няма. Всъщмост, има един в София.
Бяха дадени образци с градове в Европа и света, по какъв начин тъкмо работят цифровизираните компании и производства.

47 % от Датските компании са високо цифровизирани, а единствено 12 % са такива в Гърция. Откроиха се и няколко образеца от дребни градчета по света с население не по- огромно от 80 000 души. Там към този момент навлезли и продуктивно работещи цифрови нововъведения, откриват работни места, дават занаят и „ изхранват “ цели дребни градове и села, инвестирайки във
Start up- ите. Предметът на инвестицията, не е нищо гратис, а олекотени условия на кредитиране, основаване на условия за насърчаване на бизнес.

Някак непретенциозно стои България до страни като Дания и даже Словения.
Според отчетите по отношение на DESI по страни, които съчетават количествени данни от индикаторите на DESI по петте измерения на показателя със характерни за всяка страна политически заключения, и най- положителни практики. Върховно достижение за 2019 година – Второ място в Европейския съюз по брой на общините, обхванати от самодейността „ WiFi4EU “, а съгласно данните от други статистики, си разделяме последното място с Румъния, като в три индикатора, те даже са преди нас.

Преди 2 години, малко преди Коледа, Варна бе определена да бъде една от 30-те европейски града, които ще получат поддръжката на Европейската комисия за развиване на Дигитализацията.

Дигиталният иновационен хъб работи на правилото на едно гише, като дава на клиентите достъп до нови технологии и финансови механизми за поддръжка и основаване на мрежи. След като преминат програмата за образование, цифровите хъбове би трябвало да се трансфорат във значим дирек за цифровизацията на промишлеността в определените страни и райони, където сега се влагат по-малко в цифровите технологии в сравнение с в други елементи на Европа или в други браншове.

Все още еврокомисар, Мария Габриел при публична аудиенция във Варна, приказва за опциите, които дава основаването на цифров хъб.
Нуждата от нововъведения е от извънредно значение за развиването на стопанската система и качеството на живот.
Иновациите са нещото, което подвига даже възрастовата граница на смъртност, развивайки медицината в тази посока.
Политическата среда основава изискванията за развиването на всички браншове в страната.
От нея зависи и финансирането, респективно и съществуването на новаторската и цифрова рамка на общата съвременна и продуктивна „ картина “ в България.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР