Това стана по време на работна среща в самия край

...
Това стана по време на работна среща в самия край
Коментари Харесай

Банов се ангажира пред АИКБ за провеждането на среща на компаниите от областта на културната индустрия

Това стана по време на работна среща в самия завършек на работната седмица на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с министъра на културата Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в... към профила. В срещата участваха ръководителят на Асоциацията Васил Велев, Боян Бойчев, член на Управителния съвет и членовете на Националния съвет на АИКБ Николай Дойнов, Веселин Тодоров, както и заместник-министърът на културата Амелия Гешева, шефовете на дирекции в министерството доцент доктор Венцислав Велев и Катерина Пашова.

Асоциация на индустриалния капитал в България е най-представителната организация на работодателите на национално ниво. В нея членуват над 80 браншови камари, които са представителни в 3/4 от икономическите действия и над 10 000 предприятия, осигуряващи работа на над 500 000 души. АИКБ разполага с построена мрежа от районни камари, обхващащи 2/3 от общините в страната. Като подобен вид организация, АИКБ работи интензивно в отбрана на ползите на своите членове по отношение на намаляването на административните спънки за насърчаване на стопанска активност в страната в това число в икономическите действия от бранша на културата. Затова министърът на културата Боил Банов одобри да бъде сътрудник на АИКБ при провеждането на Национална среща на компаниите, които работят в региона на културната промишленост. Над двеста такива компании са членове на Асоциацията. Необходимо е техният глас да бъде чут по отношение на Националната тактика за развиването на културата, която би трябвало да стане факт до края на годината.
В тази връзка ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев акцентира, че няколко тематики и използването на избрани нормативни актове са от особена значимост за българските издатели и книгоразпространители, по този начин също и за българските читалища, чиито представителни организации са дейни членове на работодателската организация. Сред разискваните на работната среща въпроси се открояват измененията в Закона за авторското право и сродните му права (в частта му за отбрана на авторското право, репрографските права, битката с пиратството); използването на Закона за публичните библиотеки и финансирането им съгласно одобрен от министерството на културата Стандарт за библиотечно-информационното обслужване; каква е фондовата обезпеченост за действие на читалищата и библиотеките у нас; както и въпросите, свързани с по-доброто финансиране на театрите в страната и справедливото систематизиране на обществените средства във филмовата промишленост.

Председателят на АИКБ изиска смяна в отношението и отбрана на репрографските права у нас. В тези случаи крайният консуматор не заплаща авторски права като стотиците хиляди души, които преснимат учебници и книги от библиотеката. Авторът може да търси отплата посредством производителите и търговците на копирна техника – ксерокси, принтери, компютри, преносими компютри, смарт телефони и така нататък

За да се обсъдят промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) министър Банов се ангажира с образуването на Работна група, която ще стартира работа до месец. Дамян Яков, член на Управителния съвет на Асоциация „ Българска книга “, член на АИКБ, акцентира, че от 2011 година в България има записана организация за групово ръководство на репрографски права - РЕПРО БГ. Според него сдружението, записано в Министерство на културата, следва да бъде подкрепено за смяна в ЗАПСП. В Европейския парламент се споделя тезата, че изчезне ли репрографското право, ще се стигне или до поголовно пиратство, или до доста непоколебим режим за отплата за авторски права, като този в Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Министърът на културата се ангажира да поддържа финансирането на библиотеките у нас като задачата е да се доближим до стандартите на ЮНЕСКО за библиотечно-информационното обслужване. Това ще стане след договарянето на нов бюджет на ведомството за 2018 година АИКБ ще изпрати писмо за поддръжка до Министерство на финансите и до Комисията по просвета в Народното събрание.

Още идната седмица АИКБ ще дефинира двама свои представители в Тристранния съвет към Министерство на културата. До момента той не е запълнен с представители на работодателите от сферата на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР