Това сподели пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер по управление

...
Това сподели пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер по управление
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Планът ни за възстановяване не е достатъчно готов и амбициозен

Това показа пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който изясни, че в други страни проектите са развити първоначално като макрорамка, след което от обособените по-специфични по ресори министерства и специалисти. По думите му у нас този метод не е изцяло спазен.

Припомнаме, че малко след изборите, когато на ГЕРБ им стана ясно, че няма да има кабинет „ Борисом 4 “, отговорникът за Плана и остави на идващото държавно управление да го одобри.

„ Има отворени въпроси, т.е., механически неизправности, които службите на Европейска комисия неофициално ни посочват, че не са подготвени. Т.е., той в настоящия си тип не е подготвен, а в това време ние желаеме да го подобрим “, разясни Пеканов.

Служебният вицепремиер добави, че някои от рецензиите са, че в областта на декарбонизацията няма задоволително упоритост, заложените планове освен не са задоволително, само че и не са ефикасни. Според Пеканов в обществената сфера също може да има усъвършенстване.

Той беше безапелационен, че е почнала доста интензивна работа и всеки ден се организират срещи.

„ Социалните сътрудници също споделиха, че постоянно може да се усъвършенства Планът, само че те също по този начин сложиха тежест върху това, че ние желаеме част от тези средства да стартират да идват тази година, тъй като това ще помогне на възобновяване на стопанската система. И надлежно има един доста внимателен баланс сред това да се опитаме да подобрим още Плана, само че и да не се забавяме доста, да се опитаме допустимо в най-кратък период той да е подготвен. В рамките на този длъжностен кабинет се опитваме той да е подготвен “, добави Пеканов.

От думите му стана ясно, че се работи интензивно по обезпечаване на бистрота на консумиране на европейските средства. Той е назначил инспекции по всички оперативни стратегии, с цел да има сигурност, че те се договарят и извършват в нужните периоди. Върви и планирането по идващия програмен интервал.

„ По две от оперативните стратегии има някои терзания, само че бях убеден от ръководещите органи, че това е общоприета процедура и постоянно в края на програмния интервал средствата съумяват да бъдат контрактувани, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на осъществяване не е толкоз висок, колкото по другите оперативни стратегии “, изясни Пеканов.

Той добави, че мониторингът е доста значим, да се обезпечи тези средства да стигнат до хората. Такива механизми към този момент са заложени частично в Плана за възобновяване. Според него това е един от най-важните цели, Европейска комисия да обезпечи средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР