Това смята смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов,

...
Това смята смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов,
Коментари Харесай

Министър: Храните от ЕС са безопасни, но защо са скъпи

Това счита смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Мнението си той съобщи на конгрес, отдаден на двойния стандарт на качеството на храните от Европейски Съюз, проведен от омбудсмана Мая Манолова. Предлагането на артикули с една и съща марка, само че с друго наличие в обособените страни от Европейски Съюз да се забрани със закон, предлага омбудсманът.

По време на осъществената инспекция, обвързвана с двойния стандарт на храните в Европейски Съюз, през юни т. година на общо 31 инцидентно определени продукта от пет категории, закупени от Австрия и Германия и от идентичните търговски вериги у нас са открити разлика за 7 продукта в съставките, написани в опаковките.

За наслада физико-химичният разбор е посочил, че съставките във всички 31 артикули са били в допустимите отклонения на оповестеното наличие, уточни той. Добрата вест е, че няма проблеми във връзка с заплахата за здравето на хората, сподели Порожанов.

При повторната експертна инспекция на равнище етикет и цени на 30 храни от случайно определени страни обаче е открита разлика в цените, като към десетина продукта са били фрапантно по-скъпи и към 15 - по-евтини.

Най-обезпокоителни са били завишенията в някои от детските храни - до към 100 % и в някои от шоколадовите произведения - от 30 до 70 на 100.

Порожанов напомни, че тематиката за двойния стандарт е била сложена на два форума на Съвет на министри.

"Безспорно е, че страните от Централа и Източна Европа са обединени за това, че двоен стандарт за един и също артикул на единния европейски стандарт не би трябвало да има, само че е несъмнено и това, че официално законово това не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация за него. С наши законодателни ограничения ние мъчно бихме могли да наложим сходна регулация ", разяснява Порожанов.

По думите му публичният и държавен напън върху Европейска комисия и последвалите срещи на словашкия министър председател са дали начало на диалозите за това унифициране на продуктите.

"Затова всяка една самодейност като днешната демонстрира солидарността на страните, които са пострадали от двойните стандарти, от особеното отнасяне на потребителя и нелоялните търговски практики ", съобщи министърът.

"Оттук нататък и след декларираното в обръщението от ръководителя на Европейска комисия Юнкер за равни права на всички консуматори и система за съгласуваност сред институциите в обособените страни от Евросъюза, чакаме самодейността да прерасне в обединен нормативен ангажимент на Европейска комисия, тъй че всички производители да са наясно, че без значение за кой пазар на Европейски Съюз са предопределени продуктите им, би трябвало да бъдат с едно и също качество ", сподели Порожанов.

Министърът сподели, че инспекциите ще продължат и то още от другия месец. По думите му цените са условно разбиране, само че фрапантни разлики от порядъка на 20 % не е обикновено да има, уточни още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР