Това служебно правителство, което евентуално би могло да се формира

...
Това служебно правителство, което евентуално би могло да се формира
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Две сериозни грешки от самото начало се връщат като бумеранг в ПП-ДБ

Това служебно държавно управление, което вероятно би могло да се образува в тази обстановка, не е несъмнено, че ще ръководи единствено 2 месеца до идващите избори, а може да продължи и много по-дълго, изрече мнението си политологът в изявление за предаването " Преди всички ". Той означи обтегнатите връзки сред Радев и ПП-ДБ, както и тези с Делян Пеевски и продължи коментара си:

" Стоплянето на връзките сред Радев и Борисов в известна степен бе следено напоследък, само че не мисля, че е напълно ясна обстановката - както политическа, по този начин и психическа, в триъгълника сред Борисов, Пеевски и Радев. В този триъгълник могат да се случат разнообразни неща, ще ги следим в идващите дни и седмици ".

Според него ПП-ДБ към този момент нямат легитимност да упрекват който и да било за това, че не желал да прави правосъдна промяна или да назначава фрагменти на една или друга позиция. Минчев е безапелационен, че групировката е направила две съществени политически неточности още в самото начало:

" Първата беше, че вместо да употребяват събитието, че са в коалиция с ГЕРБ, отпред с Борисов, който беше притиснат от митингите и който имаше доста ниска политическа легитимност както персонална, по този начин и партийна, и те да се възползват от тази обстановка, с цел да създадат на практика стъпки за промени в институциите, преди да подходят към някакви общи генерални решения за конституционни промени, те изпуснаха тази опция като привлякоха Пеевски - по този метод в този триъгълник те ускориха неимоверно позициите и на ГЕРБ, и на самия Пеевски в договарянето на тези промени, които би трябвало да бъдат направени. Много добре знаем, че договарянето на тези промени тъкмо с Борисов и Пеевски не се явява някаква особена гаранция, че те ще се случат в цялостна мяра, меко казано. Втората политическа неточност беше точно фокусирането напълно върху конституционните промени ".

В момента имаме нереални конституционни промени, тъй като те се явяват едно положително благопожелание за промяна, която се блокира в практическите ѝ стъпки от другите двама, акцентира политологът. Според него тези две политически неточности сега се връщат на ПП-ДБ като бумеранг.

Огнян Минчев означи, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са върнати в съвсем напълно законна позиция в политическия развой. В момента те имат действителните благоприятни условия да оказват напън както върху ПП-ДБ вероятно след последващи парламентарни избори, по този начин и да се възползват от специфичните връзки както сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, по този начин и в триъгълника с президента, добави той.

Според него навлизаме във все по-дълбока политическа рецесия. Той се надява, че тя няма да се трансформира и в институционална, и конституционна.

Относно избора на президента Румен Радев да връчи третия мандат на Има Такъв Народ, политологът разяснява:

" Това може би има известно значение от позиция на гаранциите, че Има Такъв Народ в действителност ще върне незабавно мандата, без да се пробва да прави политика или пропагандна акция около него. Както избора на Българска социалистическа партия, по този начин и на Движение за права и свободи е обвързван с избрани политически трудности за господин Радев. Неговите връзки както с Българска социалистическа партия, по този начин и с водача на Движение за права и свободи - господин Пеевски, са прекомерно обтегнати, изключително напоследък ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР