Това ще стане след предстоящите през 2019 година европейски избори

...
Това ще стане след предстоящите през 2019 година европейски избори
Коментари Харесай

Брекзит намалява европейските депутати с 46 до 705

Това ще стане след идните през 2019 година европейски избори и излизането на Англия от Съюза, оповестява белгийското електронно издание Brussels Times, представено от Фокус.

Причина за намаляването на депутатите с 46 е излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз, както се чака, на 29 март 2019 година.

Възможността за основаване на транснационални листи в бъдещето също е утвърдена. В момента британците имат 73 места в Народното събрание. Според плана за промяна, 27 от тях ще бъдат непокътнати и разпределени сред 14 от останалите в страни-членки през 2019 година.

Франция и Испания ще получат по четири спомагателни депутати, а Италия ще се снабди с три. Белгия, както и множеството други членки, ще запазят настоящия брой представители.

Членовете на комитета гласоподаваха също във вторник за транснационална листа за идващите европейски избори. Прилагането на сходна система ще стане допустимо в случай че бъде призната промяна в Закона за европейските избори до 2019 година. Но, това не съответствува с проектите на Европейската национална партия – най-голямата в Европейския парламент.

Според консерваторите, 46-те английски места, които би трябвало да изчезнат след идващите европейски избори, би трябвало да бъдат „ непокътнати в запас “, с цел да могат евентуално да бъдат дадени на бъдещи транснационални евродепутати, или на тези, идващи от нови страни-членки.

Проектозаконът, препоръчан от комитета, ще бъде гласуван на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург през февруари. Но последната дума за разделянето на овакантените места и възможното основаване на транснационални листи ще имат водачите на страните-членки на Съюза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР