Това ще се случи в рамките на пет години, прогнозира

...
Това ще се случи в рамките на пет години, прогнозира
Коментари Харесай

Bluetooth IoT устройства ще изпреварят смартфоните

Това ще се случи в границите на пет години, предвижда ABI Research

Устройствата с Bluetooth технология ще станат по-популярни от смарт телефоните през 2024 година (снимка: CCO Public Domain)

Безжичните технологии Wi-Fi и Bluetooth, присъщи на потребителската електроника, навлизат бързо в IoT (интернет на нещата ) устройствата. Това се обуславя от растежа в няколко области, в това число интелигентния дом, носимата електроника , опазването на здравето, интелигентните градове, автомобилната и сградна автоматизация.

Според консултантската компания ABI Research, до 2024 година пазарът на крайни IoT решения ще превземе 31% от общите доставки на Bluetooth и 27% на Wi-Fi устройствата, по отношение на 13% и 10% надлежно през 2018 година Смартфоните ще продължат да бъдат значими пазари както за Wi-Fi, по този начин и за Bluetooth, само че пазарът на IoT се чака да изпревари този на смарт телефони за първи път през 2024 година – в частност за Bluetooth.

Делът на смарт телефоните като пазар за Bluetooth ще падне под 30% в края на обсъждания интервал, до момента в който във връзка с Wi-Fi ще слезе под 40%. Bluetooth ще продължи да пораства в други области, като представители, слушалки, мобилни и компютърни аксесоари, свързани играчки и домашни занимания. Въпреки това, IoT стартира да заема все по-значителен дял от пазара, разяснява Андрю Зигнани, основен анализатор в ABI Research.

Като основни приложения на Bluetooth в IoT се обрисуват услугите за ръководство на активи и местонахождение в устройства от рода на маяци и персонални проследяващи джаджи. Очаква се те да набъбнат от към 2% от пазара на Bluetooth през 2018 година до над 8,5% към 2024 година Носимите устройства с Bluetooth ще преодолеят бариерата от 400 милиона до 2024 година, със осезаемо приложение в смарт часовници, проследяващи действия, интелигентно облекло и консумативи.

В същото време носимите устройства с Wi-Fi ще превишат 250 милиона след пет години. Умният дом ще бъде един от най-бързо разрастващите се пазари както за Wi-Fi, по този начин и за Bluetooth технологиите. Устройствата за интелигентни домашни връзки с Wi-Fi се чака да набъбнат от 5% през 2018 година до близо 16% през 2024 година, а проникването на Bluetooth ще се увеличи от 4% до 13% през същия интервал – главно в гласовото ръководство, умните уреди, интелигентно осветяване, сензорните устройства, видеокамерите и други
още по тематиката
Новият безжичен стандарт Wi-Fi 6 несъмнено има голям капацитет в пространството на IoT, с помощта на редица усъвършенствания. ABI Research обаче счита, че преходът от 802.11n към Wi-Fi 6 ще отнеме известно време. 802.11n е доста одобрена технология, предлагана евтино от необятен брой снабдители, до момента в който новите чипсети, намаляващи потреблението на сила, в този момент се появяват на пазара, разясняват от компанията.

В допълнение, някои райони, като Китай, са по-консервативни по отношение на новите технологии. Голяма част от първичния маркетинг към Wi-Fi 6 е с стеснен фокус върху IoT приложенията. Но цените на чипсетите за 802.11ax падат, а доставчиците усъвършенстват своите продуктови линии, с цел да поддържат IoT клиенти. ABI Research чака пазарът на IoT да премине към Wi-Fi 6 по-забележимо в границите на 2-3 години.

Наличността на чипсети за 802.11ah, прочут още като Wi-Fi HaLow, към момента е доста лимитирана. HaLow чиповете са в стадий на разработка, множеството от започващи компании. Всъщност доста от обичайните снабдители на Wi-Fi чипове не поддържат технологията и не са пуснали HaLow интегрални схеми на пазара. Първите артикули обаче най-сетне стартират да идват от компании като Newracom и през идващите 12-18 месеца те ще бъдат от решаващо значение за налагане на HaLow в пространството на IoT.

Докато пазарът на чипсети за съгласуваност сега е доминиран от Qualcomm, Broadcom и MediaTek, с помощта на техния ангажимент към смарт телефоните, IoT отваря конкуренцията за по-широк кръг от снабдители на чипсети. Сред тях са компании като Cypress (наскоро добита от Infineon), Silicon Labs, Nordic Semiconductor, Dialog Semiconductor, NXP, STMicroelectronics, TI, On Semiconductor, u-blox и Atmosic, заключава ABI Research.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР