Това ще са първите пари за стартиращи предприятия, давани от

...
Това ще са първите пари за стартиращи предприятия, давани от
Коментари Харесай

Осем кандидата продължават в конкурса за мениджъри на новите фондове за стартъпи

Това ще са първите пари за започващи предприятия, давани от Фонда на фодовете

© Юлия Лазарова Отстранените поради непълноти в документите " Морнингсайд Хил мениджмънт " и " Дунавски " могат да апелират решението пред Комисия за защита на конкуренцията в 10-дневен период Още по тематиката
Сдружения към ОББ и SG Експресбанк ще разпределят 450 млн. лева за градско развиване

Въпреки слабия интерес към състезанието за мениджъри на фондовете те има късмет да проработят от есента на тази година
2 яну 2018
Чужди вложители отново поглеждат към България за покупко-продажби

Оптимизмът в района се трансферира и към локалния M&A пазар: придобиванията в страната порастват, оценките също
29 ное 2017
Десет претендента за мениджъри на държавните фондове за стартъпи

Трите фонда ще влагат над 100 млн. лева през идващите пет години
7 ное 2017

Осем останаха претендентите в състезанието за мениджъри на трите нови фонда, които ще финансират стартъпи с общо 51 млн. евро държавни пари през идващите пет години. От първото класиране на продължаващите във втория стадий на надпреварата излиза наяве, че двама от участниците са отстранени поради пропуск в изискваната информация. Така процедурата, проведена от държавния Фонд на фондовете (ФнФ), върви плътно и по проект, с изгледи за реализиране на периода за старт на фондовете през втората половина на тази година.

След първата цедилка

След като при започване на ноември комисия извърши общественото отваряне на подадените поръчки за присъединяване в състезанието, два месеца по-късно излезе и първото класиране. От него се вижда, че от 10 участника в идващия стадий на надпреварата остават осем. Отстранени от по-нататъчно присъединяване в процедурата са " Морнингсайд Хил мениджмънт ", които аплайваха за мениджъри и на трите фонда и " Дунавски " на юриста Деян Дунавски, който бе подал поръчка за управител на първия и третия фонд.

Причината за отпадането им е една и съща: непредоставяне на изискуема информация, обвързвана с засвидетелствуване на осъществяването на критериите за асортимент, в това число за механически и професионални качества на изпълнителя. Не излиза наяве кое тъкмо условие не са изпълнили двата претендента, като това вероятно ще се разбере от документите по жалбите, в случай че има такива.

Решението предстои на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10-дневен период, считано от 12 януари.

Кой продължава

От утвърдените да продължат във втория стадий на състезанието, в който ще се подават механически предложения, се вижда, че най-оспорвано ще е надпреварата за втория фонд, който ще финансира начален стадий и ускорение с обществен запас от 18.2 млн. евро. Конкуренцията там ще е сред шест участника: " Пирин кепитъл мениджмънт " (в който взе участие Пламен Русев от Webit), " Спринг Юръп " (където съучастник е Стоян Недин), " Инвийст Кепитъл Партнърс " на Антония Имре, Консорциум " Импетус ърли стейдж ", в който взе участие финансистът Виктор Манев, " Делта Кепитъл Прайвът Екуити " на братята Милен и Георги Велчеви и " АД-Венчърс ", обвързвано с Марияна Хамънова от " Клийнтех България ".

Желаещите да ръководят първия фонд за ускорение и финасиране с начарен запас от 14 млн. евро, са " Иновейшън акселерейтър България ", в което взе участие Леона Асланова, " Спринг Юръп " и " АД-Венчърс ".

Състезанието за третия фонд, който ще финансира единствено начален стадий от активността на започващи компании с първичен запас от 19.1 млн. евро, ще е сред два участника: обединяване " Некст тех венчърс ", в което взе участие някогашният зам.-министър на превоза Златолина Мукова, и " Инвийст Кепитъл Партнърс ".

За стартъпи от всевъзможен диаметър

В идващия стадий на състезанието кандидат-мениджърите на фондове ще би трябвало да показват схемите, по които ще обезпечат спомагателен частен капитал за вложение в стартъпите, които ще бъдат техни клиенти. От решаващо значение ще бъде и готовността им бързо да стартират работа.

За Фонд I задачата е да се подкрепят 25 стартъпа в стадий ускорение на бизнеса и 3 компании за ускорение и финансиране на начален стадий. За Фонд II условието е средногодишно по 16 вложения в компании за ускорение и 6 за ускорение и финансиране на начален стадий, а за Фонд III задачата е поддръжка за 6 плана годишно. Сумите, които могат да се влагат под формата на дялови вложения, са от 25 хиляди евро до 1 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР