Това ще потисне развитието имУчените наричат това явление алелопатия -

...
Това ще потисне развитието имУчените наричат това явление алелопатия -
Коментари Харесай

7 двойки растения, които не бива да засаждате едно до друго в градината

Това ще потисне развиването им

Учените назовават това събитие алелопатия - свойството на живите организми да отделят химикали, които инхибират, потискат развиването на другите. Това се отнася освен за културите на вилата, само че и за гъби, животни. Но не постоянно е въпрос на "химия ", не се предлага да се засаждат близки "роднини " един до различен в градината, изясни.

Не засаждайте тези растения едно до друго:

1. Картофи и домати

И двете култури принадлежат към едно и също семейство Solanaceae, предразположени са към едни и същи заболявания и са атакувани от едни и същи инсекти. Например колорадският бръмбар. Затова не засаждайте млад разсад от домати до картофени лехи. Имайте поради, че този "звяр " също не е срещу да яде патладжаните или чушките.

2. Грах и лук

Всички представители на семейство Амарилис: лук, див лук, праз са потребни за човешкото тяло, само че потискат растежа на бобовите растения. Засадете моркови, зеле, магданоз, краставици до грах. Нахутът и бобът също не се вкореняват до чесъна.

3. Чушки и фасул

Фасулът въобще не е другарски надъхан към чушките. Всичко е поради рисковото заболяване - антракноза. Гъбата поразява стъблата, листата, плодовете на растенията. Тиква (пъпеши, тиквички, краставици), горски шубраци (малини, касис, цариградско грозде) страдат от същата зараза. Дръжте ги надалеч от сладки зеленчуци.

4. Маруля и броколи

В този случай алелопатията се демонстрира през идната година. Градинарите са забелязали, че семената на марулята умират в лехите, където преди са били засадени броколи. Зелето отделя в почвата субстанции, които попречват развиването на марулята. Но салатата се вкоренява добре до краставици, репички, цвекло, ягоди.

5. Морков и копър

Опитният градинар знае, че копърът има неприятен резултат върху растежа на морковите. Учените просто подвигат плещи - няма научни доказателства. Също по този начин, оранжевият корен не е в положителни връзки с магданоз, кориандър, само че до лука чесънът се усеща ужасно.

6. Зеле и грозде

Гроздето би трябвало да се държи надалеч от зелевите лехи - усетът на плодовете се утежнява. Каквото не може да се каже за риган, босилек, здравец, в противен случай, те оказват помощ - отблъскват нездравословните инсекти с аромата си. Зелето избира да прекарва времето си в компанията на копър, мента, лайка, култивиран чай.

7. Краставици и тиквички

Тиквички, растящи в близост, въздействат зле на усета на младите краставици, скапват семената. Но Зеленецът също не е неточност: той се държи доста самоуверено във връзка с други култури - безусловно удушава с миглите си, лишава слънчевата светлина, влагата. Затова засадете този зарзават в далечния ъгъл на градината или в обособена оранжерия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР