Това ще ни даде възможност да увеличим повече от 10

...
Това ще ни даде възможност да увеличим повече от 10
Коментари Харесай

Фандъкова: Започваме работа по специална програма за изграждане и реновиране на тротоари

Това ще ни даде опция да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоари в града

Ремонт на тротоари във всички региони на София е една от главните задания за този и идващия строителен сезон. Затова сътворяваме специфична стратегия за създаване и реновиране на тротоарни настилки. Това заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа новата стратегия. В представянето взеха присъединяване ръководителят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, както и заместник-кметовете по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов и по строителство инж. Ангел Джоргов.

Програмата с изключение на нови настилки включва още няколко съществени действия:

намаления на тротоарите, тъй че да са налични за майки с колички и хора със усложнения в придвижването;
тактилни линии за хора с повредено зрение;
нови бордюри, при необходимост;
парапети и антипаркинг колчета, където е належащо, с цел да не се качват автомобили;
ремонт на изкуствените неравности, които не дават отговор на настоящите изисквания;
засаждане на нови дървета.

Целта е да създадем напредването в града по-удобно, удобно, несъмнено и с това по-предпочитано от хора при по-кратки дистанции, сподели също кметът Фандъкова.

В последните години Столична община реновира към 60 000 кв. м тротоарни настилки годишно – 50 хиляди от тях от общината и 10 хиляди кметовете на региони посредством средства, които годишно общината дава на регионите.

По думите на кмета Фандъкова когато се работи на парче, обаче, повсеместен резултат се реализира мъчно. Затова взех решение да създадем специфична стратегия единствено за тротоарни настилки. По предварителни оценки на специалистите с новата стратегия ще реновираме над 690 хиляди кв. м. тротоари във всички региони на града. Това ще ни даде опция да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоари в града, посочи също Фандъкова.

Целта е да бъдта реновирани тротоарите по най-използваните от жителите направления – тези към детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, пазари, другите културни институти и достъпа до спирки на градския превоз.

Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро – като за 50 млн. от тях общината ще кандидатства за капиталов заем от Европейската капиталова банка, а 10 млн. евро е личното финансиране от бюджета на Столична община.

Зам.-кметовете инж. Джоргов и доктор Барбалов предложиха справедлива формула за разпределение на средствата към всеки от 24-те региона. Тя включва общата повърхност на тротоарите и популацията по сегашен адрес. Тежестта на двата критерия е по 50%.

Към ограниченията за децентрализация с тази стратегия, прибавяме и още една – 20% от средствата ще бъдат изразходени непосредствено с възлагания от кметовете на региони. Останалите средства ще бъдат изпълнени от Столична община, само че още веднъж по стратегии, които ще изработим дружно с кметовете на региони. Кметовете на региони ще имат задача да изработят свои стратегии, да ги обсъдят с жителите и да ги подадат за работа.

Планираме до момента в който трае утвърждението на заема от банката и общинския съвет, да стартираме процедури за избор на реализатор. Кметовете на региони ще могат да стартират работа до подписаните контракти, които имат.

Кметът изрази убеденост, че общинският съвет ще поддържа програмата за ремонт на тротоари, тъй като това остава едно от главните провокации в градската среда.

Заместник-кметът Дончо Барбалов уточни, че заемите, които поема общината са единствено капиталова устременост. Същевременно дълготрайният и краткосрочният кредитен рейтинг на Столична община, публикуван от Международната рейтингова организация Standard & Poor’s (S&P Global Rating) е доказан на „ ВВВ със постоянна прогноза “, колкото е и кредитният рейтинг на България.

20 % от средства ще отидат непосредствено в районните администрации и възложител на ремонтите ще бъдат всичките 24 районни кметове. Останалите 80 % ще бъдат възлагани през договорите на Столична община, само че през стратегии, които общината ще изготви взаимно с районните кметове. Инж. Ангел Джоргов съобщи, че чака районните кметове да изготвят своите стратегии, да ги обсъдят с жителите и да ги дават за финансиране. Изработихме формула, по която на другите региони ще бъдат предоставяни тези средства. Размерът се дефинира по формула, като 50% броя на хората, живущите по сегашен адрес в региона и 50 % от квадратурата на тротоарите по регулация в региона, като използваме данни от Географска информационна система., сподели инж. Джоргов.

Основната ни цел е поощряване на пешеходното напредване на столичани и по-добра градска среда, сподели ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев. Той уточни, че персонален негов ангажимент е Столичният общински съвет като орган, който утвърждава програмата да следи и за нейното осъществяване във връзка с качеството на ремонтите.

Кметът Фандъкова напомни също, че всички общини сме сложили въпроса за покачването на цените на строителни материали и в тази връзка се чака решение на Народното събрание, с което да се даде механизъм за индексация на настоящите строителни контракти. Както всички знаем инфлацията и най-много войната в Украйна докара до голям растеж на всички съществени строителни материали. Голяма част от изпълнителите на контракти, които са сключвани преди година-две желаеха индексация, към този момент имаме и предизвестия от компании за преустановяване на контракти. Разговаряли сме по този проблем както с премиера, по този начин и вицепремиерите Василев и Караджов. Трябва да се откри бързо решение на този въпрос, тъй като това слага под риск както строителните стратегии на всички общини, по този начин и осъществяването на европейски планове.

Столичният кмет По данни на Националното съдружие на общините в България под риск е осъществяването на 110 европейски плана. Спечеленото финансиране за тях от европрограмите не би трябвало да позволяваме да бъде изгубено, по тази причина са нужни незабавни решения с механизмите за индексация. Има образци в това решение. Правителството на Румъния още преди месеци взе решение по справедливи критерии.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР