Това ще ми е подаръкът за 18-ия рожден ден.Изречени от

...
Това ще ми е подаръкът за 18-ия рожден ден.Изречени от
Коментари Харесай

Татко, подари ми Ironman

Това ще ми е подаръкът за 18-ия рожден ден.

Изречени от устата на 12-годишно дете, тези думи могат да отведат в доста направления и догатки. Особено във време, в което обществото се трансформира от ден на ден и младите се насочват към виртуалния свят.

Но за Йоан Титев няма и грам съмнение. След като е записал удивително достижение с пробягването на цялостния маратон в Пловдив (42 195 м), той споделя пред " Дневник ", че подаръкът му при навършването на пълноправие ще е присъединяване в " Айрънмен " (Ironman).

Баща му Николай Титев прецизира, че по този начин, както и до момента ще се вършат постепенни стъпки и синът му ще получи така наречен Half Ironman (1.9 км плуване, 90 км колоездене и 21.1 км бягане).

Заразителният образец

Николай Титев има вяра, че персоналният образец е това, което притегля трите му деца към спорта. Кайа (14 години), Йоан (12) и Матей (8) към този момент са мощно въвлечени в живота на огромните надпревари, освен това освен в България.

 Николай Титев е вдъхновението за трите деца, които следват образеца му
© Krisok Photography

Николай Титев е вдъхновението за трите деца, които следват образеца му

Трите деца се възпламеняват по дейния метод на живот около тренировките на татко си, който от към четири години взе участие в събития на " Айрънмен ". Обикновено те го съпровождат по надпревари, а постоянно се включват в съпътстващите детски събития.

" Правим го за здраве и развлечение. Опитвам се да ги стимулирам да бъдат дейни и да спортуват - дали ще е бягане, дали ще е плуване или ще караме колело, значимото е да не се застояваме доста ", споделя Николай Титев пред " Дневник ". И прибавя: " Винаги съм се занимавал с колела, това ми е и специалността ".

Децата са пробвали разнообразни спортове, като Йоан е упражнявал хокей на лед два сезона, само че по-късно се е насочил към бягането и карането на колело. " Правили сме зимно качване на Мусала, имаме и фамилна традиция всяко лято да качваме Вихрен ", споделя бащата.

Стъпка по стъпка без заболели упоритости

През май Йоан направи впечатляващо, като едвам на 12 години приключи маратона в Пловдив. Баща му споделя, че разрешението за присъединяване е обещано, с помощта на това, че уредниците са осведомени с качествата и подготовката на момчето.

Николай Титев показва, че не е родителите с заболели упоритости и не счита, че децата му би трябвало да стават професионални състезатели. " Целта ми е да се движим и да се оправяме в сложни обстановки. Преодоляването на маратона ги учи, че мога да се оправят с доста неща в живота. Сега бях до него, само че на процедура той самичък пробяга дистанцията. Така е и в живота - постоянно ще съм до него и ще го поддържам, само че той би трябвало да си свърши нещата - и в образованието, и в работата. Дали ще има позитивен резултат зависи от него. "

Пробягването на повече от 42 км е голямо предизвикателство. Въпреки това Титев не е получавал упреци, че е записал сина си за присъединяване.

Фотогалерия: На тичешком под тепетата - най-хубавото от маратона в Пловдив >

" Не ми се е случвало да повеждам този диалог и да влизам в разногласия. Повечето познати ни поддържат и ни приветстват за това, което прави той. И го дават за образец на техните деца. Със сигурност има хора, които биха споделили, че е доста нездравословно и че не е дорасъл. Но ние сме стигнали до този миг с доста постепенни стъпки. Всичко се прави в границите на това да се усещат добре. "

Йоан стига до цялостния маратон, откакто е бягал няколко полумаратона. В полумаратони е взела участие и Кайа Титева.

" Около 36-ия километър имаше една дупка, личеше му, че има отмалялост. Три-четири километра по-късно му пристигна силата и дори на финала не можехме да го хванем ", споделя бащата.

Йоан добавя: " Когато ми стана доста мъчно, просто стопирах да приказвам и си тичах. Мислех, си че свършва и приключих сполучливо. Получих огромна поддръжка на всички места, окуражаваха ме. На всички подкрепителни пунктове ". Желанието му е един ден да бяга в някой от огромните маратони - в Берлин или в Лондон, да вземем за пример.

Израснали покрай бегаческата общественост, децата от фамилията познават и културата. Наясно са и каква е цената на поддръжката, защото постоянно са в публиката. " Сега видях какъв брой е значима поддръжката. Да видиш един човек, който да ти споделя, че можеш, е супер ", изяснява Кайа.

" Подкрепата от публиката е доста скъпа и това ти дава доста мощ. Това ни харесва в маратона в Пловдив, тъй като трасето е доста добре направено ", добавя Николай Титев.

Той е горделив и с следващото достижение на по-големия си наследник, който преди три седмици приключва детски триатлон в Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР