Това ще бъде първото банково сливане в Кралството от 1999г.,

...
Това ще бъде първото банково сливане в Кралството от 1999г.,
Коментари Харесай

SABB и Alawwal направиха първото банково сливане в Саудитска Арабия от 20 години

Това ще бъде първото банково обединение в Кралството от 1999г., когато Saudi American Bank се сля с United Saudi Bank, като по този метод образува една от най-големите локални банки по това време.

© Handout Още по тематиката
Българска народна банка подсети на банките да внимават с кредитния растеж

Съчетанието на удобни стопански фактори и опитимистични упования крие опасности съгласно централната банка
15 май 2018
Швейцарска банка заменя част от личния състав си с роботи

Засега St. Galler Kantonalbank употребява пилотно пет робота вместо седем чиновници, само че най-вероятно ще разшири програмата си
12 май 2018
Vodafone купува кабелния бизнес на Liberty Global в Европа за 18 милиарда евро

Сделката за активите в Германия, Чехия, Унгария и Румъния ще усили доста въздействието на телекомуникационната компания на континента
9 май 2018
T-Mobile придобива Sprint за 26.5 милиарда $

Обединената компания ще се концентрира върху построяването на 5G мобилната мрежа в Съединени американски щати
30 апр 2018
Uber договаря за сливането на бизнеса си в Индия с Ola

SoftBank, която финансира двете компании, оказва напън на Uber за договорката
3 апр 2018 Saudi British Bank (SABB) и Alawwal Bank се сливат в договорка за 5 милиарда $, като по този метод основават третата по величина банка в Саудитска Арабия. Това е първата договорка в банковия бранш на страната от две десетилетия, написа Rеuters.

Предварителното съглашение, което беше оповестено през седмицата, планува подсилване на банковата система в Саудитска Арабия, която възнамерява да реализира стопански трансформации и да спре да бъде подвластна от петролните си доходи.

Предимства на банковото обединение

Британската банка HSBC Holdings има 40% в SABB. Същия % в Alawwal държи RBS Holdings NV посредством консорциум, в който взе участие Royal Bank of Scotland. През консорциума RBS държи 15% в Alawwal, а в новото сдружение той ще е 5%. Тъй като английската банка има предпочитание да понижи присъединяване, за нея ще бъде по-лесно да откри покупател споделя източник, непосредствен до компанията.

SABB ще придобие своя съперник Alawwal за 18.6 милиарда риала (4.96 милиарда долара). Ръководствата на двете банки стигнаха до необвързващото съглашение за съотношението на акциите в новата компания, като се договориха за няколко условия, се споделя в публично изказване до фондовата борса в Саудитска Арабия.

" Все още няма публично подписано съглашение сред Alawwal Bank и SABB. Приемането на такова, легитимиращо сливането на фирмите, ще бъде предмет на редица условия, в това число такива от SAMA (централната банка) и други регулатори, както и утвърждението на акционерите. "

Преговорите за сливането започнаха през 2017 година, като реализирането му лиши повече време от предстоящото частично тъй като регулаторната среда за банкови придобивания в Саудитска Арабия не е тествана. Акционерите също по този начин подозираха, че антикорупционният орган на кралството ще се намеси, споделят пред Reuters два източника.

Всички печелят от договорката

Има още редица стъпки, които би трябвало да бъдат изпълнени, в това число да се ревизират и съгласуват още други въпроси, настояват двете банки.

Това ще бъде първата банкова договорка в Саудитска Арабия от 1999 година, когато Saudi American Bank се сля с United Saudi Bank, като по този метод образува една от най-големите локални банки по това време.
" Сливането ще бъде от изгода за всички. Ще сътвори третата най-голяма банка в кралството, която ще има чиста облага, която би могла да доближи 5.9 милиарда риала годишно ", споделя Маазен Ал-Судаири, основен анализатор в Al Rajhi Capital.

SABB и Alawwal обявиха, че не чакат банковото обединение да докара до съкращения на личния състав. Ако всичко върви по проект, процесът ще бъде приключен до края на 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР