Това ще бъде най-скъпата покупка в досегашната история на компаниятаHPE

...
Това ще бъде най-скъпата покупка в досегашната история на компаниятаHPE
Коментари Харесай

HPE е близо до сделка за поглъщане на Cray

Това ще бъде най-скъпата покупка в досегашната история на компанията

HPE е в финален стадий на договаряния за усвояване на суперкомпютърния производител Cray (източник: HPE)

Задава се огромна договорка в ИТ промишлеността. Hewlett Packard Enterprise (HPE) е на път да погълне производителя на суперкомпютри Cray, заяви Блумбърг, базирайки се на осведомени източници, осведомени с договарянията.

Твърди се, че HPE и Cray са в заключителния стадий на договарянията и може да разгласят договорката още тази седмица. Окончателното съглашение обаче няма и е допустимо сключването на договорка да бъде отсрочено във времето.

Cray създава суперкомпютри за научно-изследователски цели и за потребностите на военните. В момента компанията построява взаимно с AMD най-бързия суперкомпютър в света – системата Frontier с предстояща продуктивност 1,5 екзафлопа.

Суперкомпютри на HPE пък се употребяват в Университета на Нотр Дам, от химическия колос BASF и в Питсбъргския суперкомпютърен център. През 2018 година компанията получи поръчка от Пентагона на стойност 57 млн. $ за създаване на суперкомпютър за планиране на вертолети и прогнозиране на времето.
още по тематиката
Поглъщането на Cray ще ускори позициите на HPE на пазара за високопроизводителни системи, където компанията се конкурира с IBM. Сделката се обрисува като най-голямата в историята на HPE – компания, родена от разделянето на Hewlett Packard.

Преди две години HPE погълна доставчика на решения за предпазване на данни Nimble Storage за сумата от 1,09 милиарда $. Очаква се договорката с Cray да коства доста повече на HPE. Пазарната капитализация на Cray е 1,23 милиарда $ към 16 май, а от началото на годината акциите на компанията нарастнаха с 38%.

Глобалните продажби на суперкомпютри – машини на стойност от 500 хиляди $ нагоре – се повишиха с 31% през последното тримесечие на 2018 година и възлизат на 1,6 милиарда $, по данни на IDC. На суперкомпютрите се падат 42% от пазара на високопроизводителни сървъри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР