Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска

...
Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска
Коментари Харесай

Вещаят ли войските на САЩ в Саудитска Арабия нов конфликт в Залива

Това се случва за първи път, откогато те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 година: американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Залива на фона на мощно напрежение с Иран и нови произшествия в района.

Това ще е първото сходно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия, намирали се там в продължение на 12 години и по време на две войни против Ирак (1991 и 2003 г.). Дали това разполагане вещае нов спор в Залива?

Подготовка за война

Крал Салман се съгласи да одобри американски сили, с цел да увеличи равнището на двустранното съдействие, да отбрани сигурността и стабилността в района и да подсигурява мира ", уточни в петък предходната седмица саудитското министерство на защитата.

Това " ще има спомагателен възпиращ резултат и ще укрепи способността ни за отбрана на нашите ползи в района, в изискванията на зараждащи и достоверни закани ", уточни Сентком, централното командване на всички родове войски, което дава отговор за американските военни интервенции в Персийския залив. Но за Андреас Крийг, учител в " Кингс колидж " в Лондон, това разполагане е част от " проява на мощ и от напъните на Съединени американски щати да усилят военните си разновидности при положение на удар против Иран ". От май насам Вашингтон упрекна Иран в поредност от саботажи и набези, ориентирани против шест кораба в стратегическия регион на Залива, което Техеран отхвърля.

В петък напрежението се повиши с още една степен, откакто Иран разгласи, че е " задържал " петролен танкер, плаващ под английски байрак, в Ормузкия пролив след 24 часа дискусия с Вашингтон за " ирански " дрон, който американците споделят, че са унищожили.

Напрежението сред Техеран и Вашингтон се изостри след едностранното американско отдръпване от нуклеарното съглашение от 2015 година и възобновяване на американските стопански наказания, които доста навредиха на Иран. Не се оповестява какъв брой ще са американските бойци, които ще бъдат ситуирани в Саудитска Арабия, само че съгласно американските медии става дума за 500 бойци, които ще бъдат ситуирани във военновъздушната база " Принц Султан ".

" 500 американски бойци в Саудитска Арабия, това мъчно може да се одобри за подсилване (на войските), изключително предвид на война с Иран ", счита Крийг. " Тези бойци са там, с цел да приготвят военновъздушната база " Принц Султан " за вероятно разполагане на въздушна ескадрила ", показва той.

Близо 200 американски самолета бяха основани в " Принц Султан ", на към 80 километра южно от Рияд, в разгара на интервенциите сред 1991 и 2003 година

Какво е посланието?

Според специалисти оповестеното разполагане има за цел да ускори връзките - изключително в защитата, сред Вашингтон и Рияд, в които тази година се появи напрежение. " Саудитците споделят: в случай че останете с нас, ние ще останем на ваша страна ", изяснява Джеймс Дорси, откривател във висшето учебно заведение за интернационалните проучвания " С. Раджаратнам " в Сингапур. " Американците желаят да кажат: можете да разчитате на нас ", продължава той.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е под напън от Конгреса поради прекомерно отстъпчивия метод, по който е реагирала съгласно някои от членовете му на убийството на саудитския публицист Джамал Хашокжи в саудитското консулство в Истанбул през октомври предходната година.

По време на посещаване в четвъртък във въздушната база " Принц Султан " началникът на Сентком военачалник Кенет Макензи даде обещание да " работи пламенно " за гарантиране на сигурността на морския превоз в Залив. Неговото посещаване стана ден след блокирането от Камарата на представителите в Съединени американски щати на продажба на оръжие за 8,1 милиарда $ на саудитското кралство и на други съдружници - решение, на което президентът Тръмп евентуално ще наложи несъгласие.

Надежден сътрудник ли е Мохамед бин Салман?

В началото на април американският Конгрес към този момент утвърди резолюция, в която приканва Тръмп да приключи всякаква помощ за обединението, водена от саудитската войска, която от 2015 година взе участие във войната в Йемен против близки до Иран бунтовници.

След намесата на обединението спорът взе близо 10 хиляди жертви и провокира " най-тежката филантропична рецесия в света ", а милиони хора са застрашени от апетит " съгласно Организация на обединените нации.

Въпреки рецензиите Доналд Тръмп възхвалява отличните си връзки с престолонаследника Мохамед бин Салман (наричан МБС), властническия саудитски властник, който е и министър на защитата.

За Мохамед бин Салман разполагането на американски войски " акцентира, че Съединени американски щати остават значим поръчител за сигурността и са ангажирани със сигурността на Саудитска Арабия ", акцентира Крийг. Според него " за МБС е значимо да покаже, че е подобаващ сътрудник за Вашингтон във връзка с сигурността ", до момента в който към 35 хиляди американски бойци се намират в други страни от Залива, основно в Катар (10 хил.), както и в Кувейт и Бахрейн, основна база на Петия американски флот./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР