Това се случва след сключеното с “Уестинхаус Електрик споразумение за

...
Това се случва след сключеното с “Уестинхаус Електрик споразумение за
Коментари Харесай

АЕЦ “Козлодуй” подписва с “Фраматом” договор на ядрено гориво

Това се случва след подписаното с “Уестинхаус Електрик ” съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок. Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител.

 

С това ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките. 

Съмнения обаче имаше дали служебният кабинет не се пробва да върне нуклеарната ни сила в ръцете на Русия. Това подозрение не е по никакъв начин инцидентно, а абсурдът стартира да се вихри около данданиите в 48-мото Народно заседание към избора на ръководител на Народното събрание. Тогава служебното държавно управление тихомълком одобри решението да анулира рестриктивните мерки при диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво - такава възбрана вкара предходното държавно управление на Кирил Петков. Според актуалното управление на Министерството на енергетиката по този метод се пречи на “Уестинхаус ” и “Фраматом ” да вземат участие в процеса по диверсификация. Самият длъжностен министър Росен Христов уточни в изявление, че това решение не е ориентирано само към възбраната да се купува съветско нуклеарно гориво. 

Енергийният министър (който настояваше България да направи всичко допустимо, с цел да се върне на масата за договаряния с “Газпром ”, откакто съветската компания спря да доставя газ за страната ни) уточни, че “Фраматом ” и “Уестинхаус ” нямат общо с Русия. 

Истината е обаче малко по-различна. 

Шведската компания “Уестинхаус ” би трябвало да влезе в играта след приключването на контракта на АЕЦ “Козлодуй ” с съветската компания ТВЕЛ, част от “Росатом ”. За внедряването на горивото на " Уестингхаус " обаче може да се постановат консултантски услуги от съветския Курчатовский институт, който по контракт с АЕЦ " Козлодуй " вкарва данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен надзор. Според енергийни специалисти това ще коства на АЕЦ “Козлодуй ” към 8.5 млн. лв.. Касетите на " Фраматом ", които са цялостен аналог на в този момент употребяваните от нуклеарната ни централа, пък са създавани в взаимно дружество с ТВЕЛ.

Преди към месец Христов признава, че “Фраматом ” е френска компания, купила съветски лиценз, чието произвеждане е напълно в Европа. Според него тя не е подвластна от Руската федерация, тъй като към този момент е закупила всички технологии. Христо увери, че е несъмнено, че “Фраматом ” няма да работят с съветско гориво от 2024 година

“Ако те би трябвало от този миг нататък да доставят гориво и елементи, да вършат заплащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не подвластен от несигурни доставки. Ако те извършват тези условия, могат да вземат участие ", добави Христов.

Френският министър на енергетиката Аниес Пание - Рюнаше увери, че “Фраматом ” е самостоятелна от Русия и от френска страна са подготвени да вземат участие в процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ “Козлодуй “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР