Това се посочва в тазгодишния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм

...
Това се посочва в тазгодишния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм
Коментари Харесай

”Фрийдъм хаус”: България си върна политическата стабилност

Това се показва в тазгодишния отчет на неправителствената организация "Фрийдъм хаус " за страните в преход. "Страни в преход " е план за проучване на демокрацията в 29 някогашни комунистически страни от Централна Европа до Централна Азия.

Според разбора, ГЕРБ е "затвърдила преобладаващата си позиция ", Българска социалистическа партия си е възстановила поддръжката след "катастрофалното показване " на парламентарните избори през 2014 година, "продължаващата фрагментация " на обичайните десни партии е довела до "пълното им изгубване от Народното събрание ", а 2017 година е била "много плодородна " за националистите от групировката "Обединени патриоти " , освен запазила статута си на трета политическа мощ, само че и станала по-малък съдружен сътрудник в държавното управление.

"Политическият дневен ред бе доминиран от приготовленията за председателството на Съвета на Европейски Съюз..., които засенчиха други начинания и цели. България закъсня в подготовката заради няколко фактора, в това число изтеглянето на председателството с шест месеца поради Брекзита, предварителните парламентарни избори и политическата неустойчивост през последните четири години, оставката на българския еврокомисар и шестте месеца, през които не бе назначен нов ", написа още в отчета, представен от Българска телеграфна агенция.

"Фрийдъм хаус " прави оценка като огромен пробив във външната политика съглашението за съдействие с Македония , по което се водиха договаряния през последните 18 години.

Във вътрешнополитически проект съгласно организацията най-големи старания са били положени за приемането на антикорупционен закон и основаването на нова организация за битка с корупцията, според рекомендациите на Европейски Съюз.

"БСП и президентът Румен Радев изрично се опълчиха на тези начинания с претекста, че законът е непълен и няма да може дейно да пребори корупцията ", акцентират от "Фрийдъм хаус ".

Организацията установи и " доста утежняване на медийната среда през последните години ", изтъквайки неналичието на бистрота при собствеността и финансирането на медиите.

От друга страна се следи "известен прогрес " що се отнася до правосъдната промяна и независимостта на правосъдната власт, което Европейски Съюз удостовери в последния си отчет по механизма за съдействие и инспекция, означават още от организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР