Това се посочва в статия на Politico. Ето и целият

...
Това се посочва в статия на Politico. Ето и целият
Коментари Харесай

Politico: Пропагандната машина на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи

Това се показва в публикация на " Politico ".

Ето и целият материал:

Точно когато Сергей Лавров - съветският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, внезапно посланик №1 на Кремъл излезе с обява, с която упрекна Запада за задаващата се продоволствена рецесия, сложила милиони хора на ръба на гладна гибел. Десетки локални медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха в обществените мрежи. Материалът стигна до милиони. В същото време основният посланик на Европейския съэюз Жозеп Борел се оказа " виртуален фантом " и събра единствено едно само споменаване във Фейсбук за протичащото се в Африка.

Последният тесногръд конфликт сред Лавров и Борел за сърцата и мозъците на хората в Африка акцентира това, което мнозина в политическите кръгове на Европейски Съюз знаят от години, само че малко на брой са склонни да признаят обществено.

В бързо разрастващата се борба за дезинформация сред Русия и Европейския съюз блокът изостава по редица параграфи и има незадоволително запаси, с цел да се пребори със комплицираната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от страната медии в страната, десетките дипломати по света и (понякога) скрити принадлежности за разпространяване на откровени неистини за поощряване на политическите упоритости на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се постановиха, откогато Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и изключително откакто Москва стартира подвеждащо да упреква западните наказания, че държат международните доставки на зърно заключени в Украйна.

Руската “тактика на мегафона” е тактика, която може бързо да се разшири, защото хитрият външен министър на Русия обикаля четири африкански страни тази седмица – ходове, против които Европейски Съюз не може елементарно да се бори.

Ограниченият отпор на Европа

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в международен мащаб, до момента в който Европейски Съюз следи най-вече в профил, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии, след нахлуването в Украйна.

Години преди офанзивата на Москва против западния й комшия европейските страни бяха разграничени по въпроса какъв брой твърдо да се опълчват на съветската дезинформация, като няколко държавни управления в страни като Унгария и Италия от време на време даже бяха намерено благосклонни към режима на Владимир Путин.

В момента Брюксел като че ли извади нож по време на престрелка и наподобява не може да се оправи с мултимилионната пропагандна машина на Русия. Това е изключително правилно за прилежащите на Европейски Съюз страни като тези на Балканите и страните със стратегическо значение като тези африкански страни, които Лавров посещава тази седмица.

Брюксел продължава да играе положителното ченге, в това число и с многократните предизвестия на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за съветската дезинформация. Но блокът просто не е в крайник с разрастващата се опасност. Официалното европейско звено за разкритие на Кремъл, известно като East Stratcom, което се обитава в границите на дипломатическата работа на Европейски Съюз, има годишен бюджет от едвам няколко милиона евро спрямо съвсем неограничените запаси, с които разполага основният му съперник - съветските държавни медии.

Основната цел на звеното е да подчертае лъжите на Кремъл посредством уеб страница, който събира част от мненията, които съветските държавни медии получават всеки месец, съгласно SimilarWeb, компания за разбор на данни. Въпреки скорошните наказания на Европейски Съюз, RT също продължава да развива своята тактичност, в това число основаване на нови уеб сайтове на немски, френски, испански и британски, с цел да заобиколи възбраната на блока.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР