Това се казва в позиция на Съюза на българските писатели

...
Това се казва в позиция на Съюза на българските писатели
Коментари Харесай

Парите за закупуването на къщата на Димитър Талев са налични по сметка на фондация „Манол Пейков и приятели“

Това се споделя в позиция на Съюза на българските писатели по отношение на родния дом на писателя Димитър Талев.

Съюзът на българскит писатели напълно и безапелационно поддържа справедливите претенции, които слагат в своя митинг наследниците на огромния български публицист Димитър Талев и споделя тяхната паника. Недопустимо е, когато означаваме 125 годишнината от рождението му, частна фондация да присвоява неговата родна къща в Прилеп. Димитър Талев е българин, каквито са и великите му предходници – братята от Струга Димитър и Константин Миладинови, охридчаните Кузман Шапкарев и Григор Пърличев, велесчанинът Райко Жинзифов, прилепчанинът Методий Кусев…

Преди няколко години издателство от Северна Македония с много двусмисленото име „ Арлекин “ “превело “ и „ олекотило “ с близо 100 страници брилянтния разказ на Димитър Талев „ Железният светилник “, а всичко българско и българофилско – сменено с „ македонофилско “. Нашият апел за държавна интервенция против това интелектуално посягане над българската памет се изгуби някъде из коридорите на бюрокрацията.

Ние, писателите – членове на Съюз на българските писатели, изрично настояваме българските Министерства на културата и на външните работи да създадат всичко належащо този дом да бъде платен с държавни средства, с цел да се трансформира в дом-музей на писателя Димитър Талев, който е лежал в Централния софийски затвор и в трудови лагери поради своята любов към историческата истина. Интерниран надалеч от София, той траял да сътворява безсмъртната си тетралогия: „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “, „ Гласовете ви слушам “.

Вярваме, че и нашите гласове ще бъдат чути!

Боян АНГЕЛОВ

ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Насрочен за 2 октомври 2023 (понеделник), 12.00 ч.

Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се разрушава. Част от именитата къща, която е разказана в " Железния светилник " като дом на семейство Глаушеви, е благосъстоятелност на фамилията на Снежана Аческа от 1926 година Жената желае да я продаде на българската страна, която да запази историята в нея и да я трансформира в културен център, защото самата тя няма опция да я поддържа. Останалата част от къщата е благосъстоятелност на друго лице, което също е склонно да я продаде на България. Но страната ни не демонстрира интерес към този момент две десетилетия. (Госпожа Аческа е притежател на 160 кв. м. от площта на къщата с прилежащи 117 кв. м. двор. Останалите 60 кв. м с 27 кв. м. двор са на другия собственик).

На 28 март 2023 година Манол Пейков, народен представител, разгласи дарителска акция за закупуването на къщата през частната му фондация „ Манол Пейков и другари “.

Парите за закупуването на къщата, а точно 80 000 евро, са налични по сметката на Фондацията за определаната идея още преди средата на месец април.

Въпреки това, към практическо закупуване на къщата не се пристъпва към този момент 6 месеца. “Манол Пейков и другари ”, бездейства безусловно безпричинно от всяка позиция, в това число и от юридическа. Вече 6 месеца той не подхваща дейности за покупко-продажбата, а упреква нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно закъснение съгласно адвокати е невероятно, а спънки за такава частна договорка на практика не съществуват. За сходна договорка са нужни най-много 2 седмици, а не 6 месеца.

Друг аспект от нашата позиция е, че не е редно къщата да попада в ръцете на частна фондация, защото по този начин пораждат голям брой въпроси и рискове за парцела в дълготраен проект:

- Как ще се подсигурява, че парцелът няма да бъде препродаден след време, изключително поради огромното предпочитание за него?

- Какво ще се случи с имота/музея при разпродажба на фондацията? --Кой ще продължи да се грижи за него и да го стопанисва?

-  Какво ще се случи при възможна гибел на разположение от фондацията? Как ще се подсигурява продължаването на активността?

- Какво ще се случи с къщата при възможна промяна на управлението на фондацията и съответна смяна в позициите ѝ по проблема?

Друг мотив за нашия митинг е следният. Правителството на Гълъб Донев с решение номер 421 от 2 юни 2023 година даде кардинално единодушие за закупуването на къщата. В решението е написано да се дадат следващи указания към Министерството на културата и към други институции, които да работят по проблема. Вече съвсем 4 месеца действителни дейности не са осъществени. Не е ясно дали Министерството на културата има заделени пари и воля за реализирането на това решение.

Искане: Незабавно страната да влезе в директни договаряния със собственичката на къщата. Да закупи родния дом на Талев и да го трансформира в музей или в културен център, каквото е настояването на целия български народ, на собственичката и на нас - Талевите наследници!

Третият ни мотив за митинг е отпущането на близо 200 000 лв. в последните 2 години за „ мил шоута “. Национален фонд “Култура ” дава 200 000 лв. държавни пари за мъже, облечени и гримирани като дами, които танцуват и “въртят топки ”? А за родната къща на Талев се бездейства към този момент 2 години, а отпуснатите пари са 0 лв..

Искания:

1. Незабавно Манол Пейков да уточни съответно какъв тъкмо е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и посредством документи, а не посредством статуси във Facebook.

2. Да подари събраните средства на страната, в случай че са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата. Най-доброто решение е къщата да бъде държавна благосъстоятелност. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда прекомерно нестабилно и несигурно бъдеще

3.  Незабавно страната да влезе в директни договаряния със собственичката на къщата. Да закупи родния дом на Талев и да го трансформира в музей или в културен център, каквото е настояването на целия български народ, на собственичката и на нас – Талевите наследници!
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02yHr6MVGCRDN1ByXXNCRUTvNQ7CCfBW62FZVCZS9Jef3CsWvJWn77qKnjzmh2tP9il&id=100064310516888
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР