Това със сигурност е най-трудната жътва и най-трудната реколта от

...
Това със сигурност е най-трудната жътва и най-трудната реколта от
Коментари Харесай

Десислава Танева е категорична, няма да има увеличение на цената на хляба

" Това със сигурност е най-трудната беритба и най-трудната годишна продукция от години насам . Климатичните условия, сушата, направи по този начин, че житницата на България да пострада.В Добрич сега се движи със 71% по-нисък рандеман от миналогодишния. Добрич държи този скръбен връх. Средният % рандеман за другите региони се движи между   . Най-засегнати са Силистра, Варна Бургас, Сливен и отчасти Ямбол. Това са областите с най—тежка обстановка по прибиране на пшеницата. В момента по данни от Държавна фирма " Земеделие " сме на 75% от прибиране на пшеницата. Като цяло България е доста огромен производител... Ние резервираме качеството си на чист експортьор, в случай че прогнозата беше за 5 млн. тона оповестена в края на юни - нашите данни са, че евентуално ще има лек спад надолу, съгласно браншовиците казусът е по-голям, само че като цяло оставаме добре. При общ рандеман даже под 4 млн.тона ние още веднъж ще можем да изнесем над 3 млн. тона. Категорично няма данни да има нарастване на цената на хляба. "
Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред Българска национална телевизия във връзка опасенията, че поради слаба годишна продукция и проблеми с прибирането на продукцията се чака нарастване на цената на хляба. По думите й изрично поради ковид няма да има по-високи цени на храните, свързани с пшеницата.
Чака ли ни ново повишаване на хляба, пита Костадин Костадинов (ВИДЕО)
" Не, няма такива данни, изключително подбудени от ковид . При разнообразни типове плодове можем да чакаме покачвания. Заради градушки, измръзвания и слани. От тях главно наранени са кайсиите. 35% от продукцията е наранена на 100% от измръзвания. От градушките – близо 80 дка пропаднали от това, все пак още сме под равнищата от предходната година ", посочи още Танева.
В международен мащаб Черноморският басейн и Русия индустриалния ресурс ще бъде на доста горни равнища. Това на процедура значи, че не би трябвало всички храни свързани с пшеницата да чакаме изменение . Европейски Съюз ще има понижение на реколтата– Румъния, Франция, Германия. Като цяло се чака понижение с 10%, само че плануваните за експорт количества остават и няма корекции по тях, акцентира още Танева.
Потребителят да не чака тежест, тя ще бъде изнесена от земеделските производители в засегнатите региони , безапелационна беше земеделският министър.

Очаквайте детайлности
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР